VELIKA FOTOGALERIJA | Otvoren jubilarni 15. ISAP u Tinjanu, ovogodišnji šampion je pršutana Daniele iz Višnjana!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Simboličnim rezanjem prve fete pršuta i dodjelom priznanja najuspješnijim pršutarima u Tinjanu je svečano otvoren jubilarni 15. Internacionalni sajam pršuta (ISAP). Šampion ovogodišnjeg sajma je istarski pršut pršutane Daniele iz Višnjana.

Trodnevni Internacionalni sajam pršuta (ISAP) u Tinjanu u svom jubilarnom 15. izdanju ponovno slavi pršut kao jednu od najcjenjenijih svjetskih gastronomskih delicija Istre, Hrvatske, Mediterana i Europe.

Od petka 13. listopada do nedjelje 15. listopada u velikom sajamskom šatoru predstavlja se četrdesetak pršutara iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Španjolske i Crne Gore, te gotovo stotinjak izlagača raznih drugih proizvoda na okolnom sajamskom prostoru.

Sajam su tradicionalnom ceremonijom, simboličnim simultanim rezanjem prve fete pršuta, otvorili istarski župan Boris Miletić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, izaslanik Predsjednika Republike Velibor Mačkić, šampion sajma Danijel Sirotić iz pršutane Daniele te kao domaćin načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin.

“Pršut je kralj gastronomije, proizvod koji zahtijeva puno truda i ulaganja i čija je tržišna vrijednost velika. Njegova prepoznatljivost je važna u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu općenito. Danas smo tu da podržimo sve ove vrijedne proizvođače, da promoviramo njihove proizvode i vrednujemo njihov rad”, rekao je načelnik Goran Hrvatin na svečanom otvorenju.

Istarski župan Boris Miletić naglasio je kako je gastronomija važan motiv dolaska turista u Istru, koja ostvaruje trećinu ukupnog turističkog prometa Hrvatske, te kako je istarski pršut „dio istarske tradicije i dio DNK svakog Istranina”. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek pohvalio je ISAP kao respektabilnu manifestaciju koja okuplja najbolje pršutare iz regije, i najavio nove državne potpore proizvođačima autohtonih proizvoda pa tako i pršuta.

Predsjednikov izaslanik Velibor Mačkić je primjerom ovog sajma ustvrdio kako se u Istri „ekonomija gradi tako da služi čovjeku”.

Za ovogodišnji su se ISAP na ocjenjivanju našla 32 pršuta, među kojima je apsolutni pobjednik odnosno šampion sajma s najviše osvojenih bodova istarski pršut Pršutane Daniele iz Višnjana, koji je ujedno i šampion u kategoriji istarskog pršuta.

Šampionske naslove osvojili su također u kategoriji dalmatinskog pršuta Mesnica Lukin iz Zadra, u kategoriji dimljenih pršuta Nira iz Pakovog Sela kraj Drniša, te u međunarodnoj kategoriji crnogorski pršut tvrtke Montstate iz Cetinja.

Zlatne medalje zaslužili su, povrh spomenutih četvero šampiona, u kategoriji istarskog pršuta još i pršutane Tomaso, Milohanić, Buršić, Jelenić, Dujmović, Pisinium, Antolović i Mekiš; u kategoriji dalmatinskih pršuta pršutana Smjeli i Drniška tradicija; u kategoriji drniških pršuta pršutana Bel Cro Trade; u kategoriji krčkog pršuta mesnica Žužić; u kategoriji nedimljenih pršuta pršutane Erman i Buršić; u kategoriji dimljenih pršuta pršutane Roca, Mijukić-prom, Brkić, Mrki, Reljanović, pršutana Delicije Aria, Perajica i OPG Goran Jančo; i u međunarodnoj kategoriji crnogorske pršutane Martex, Zrnožit i Mianja, i slovenski MIJ. Popis nagrađenih zaokružuju još dvije srebrne medalje koje su osvojili dalmatinski pršut Voštane i španjolski pršut Capote y Ole. Ukupno je dodijeljeno 30 zlatnih medalja (među njima četiri šampiona) te dvije srebrne.

Uz ova odličja, u povodu jubilarnog 15. ISAP-a dodijeljena su i dva posebna priznanja pršutarima koji su na svim dosadašnjim sajmovima ukupno osvojili najviše bodova odnosno šampionskih naslova i medalja.

To su pršutana Dujmović iz Kringe u općini Tinjan, koja je čak četiri puta bila šampion ISAP-a u kategoriji istarskog pršuta, i pršutana Smjeli iz Dugopolja koja je bila najuspješnija u kategoriji dimljenih pršuta, što uključuje i dva šampionska naslova na ISAP-u. Nagrade su primili Mladen Dujmović iz pršutane Dujmović te Vlade Prančić iz pršutane Smjeli.

Jubilarni 15. ISAP obiluje bogatim popratnim zabavnim i sportsko-rekreativnim programima. Prvi sajamski dan završava slavljeničkim vatrometom i koncertom Severine, u subotu će za večernju zabavu zapjevati Luka Basi i Night Express, a u nedjelju Gustafi.

U subotu i nedjelju sajam se otvara u 11 sati; u subotu se održava turnir u pljočkanju po starinski, natjecanje u gađanju glinenih golubova, cornhole turnir i avanturistička timska potraga za pršutom, dok u nedjelju u 10 sati počinje velika rekreativna biciklijada.

Kroz sva tri sajamska dana u Kući istarskog pršuta bit će postavljena izložba Zavičajne zbirke Depiera, u subotu i nedjelju će se u Domu mladih održati vođene degustacije pršuta i vina, a u nedjelju poslijepodne nastupit će Folklorno društvo Kumpanija kosirići i tinjanske mažoretkinje.

Tijekom tri sajamska dana u Tinjanu se očekuje dvadesetak tisuća posjetitelja. Budite i vi dio ove fantastične atmosfere, pridružite nam se u Tinjanu, i kako bi rekli domaćini, „provajte fetu pršuta”!

Pročitajte još...