Istria 100 by UTMB otvorila registracije za 2025. godinu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon izuzetno uspješne utrke ovog travnja, Istria 100 by UTMB već se priprema za svoje 12. izdanje.

Sretni smo što možemo najaviti otvaranje registracija za 12. izdanje utrke. Utrka će se održati od 10. do 13. travnja 2025. Registracije se otvaraju 12. lipnja, s time da smo prethodno omogućili ekskluzivni 48-satni prioritetni period registracije za sve trkače koji već imaju UTMB bodove. To su svi trkači koji su završili utrku Istria 100 by UTMB u zadnje tri godine ili su sudjelovali u nekom drugom UTMB World Series događaju te posjeduju važeće UTMB indeks bodove, stoga su kvalificirani za ovaj raniji period registracije.

Prioritetni period registracije pruža trail trkačima priliku osigurati svoje mjesto prije otvaranja općih registracija, te je znak pažnje kojim želimo nagraditi njihovu predanost i postignuća.

Rana registracija za Istria 100 by UTMB osigurava startno mjesto i daje najbolju vrijednost na našoj utrci. Pozivamo trkače da nam se pridruže i budu dio utrke i UTMB World Series u 2025.” rekla je Ivana Malović Gregurić, direktorica utrke Istria 100 by UTMB.

Istria 100 by UTMB sportski događaj postao je jedan od najcjenjenijih događaja u proljetnoj sezoni UTMB World Series te već niz godina privlači najbolje svjetske trkače. Oba UTMB World Series prvaka, Jim Walmsley (2023.) i Pau Capell (2019.), izuzetno cijene utrku.

Amerikanac Jim Walmsley (UTMB indeks 934) je 2023. godine trčao na Istria 100 by UTMB utrci od 100 milja, čime se direktno kvalificirao za UTMB World Series finale, gdje je u kolovozu iste godine pobijedio i konačno ostvario svoj dugogodišnji san. Jim je istovremeno postao i prvi Amerikanac kojem je to uspjelo u muškoj konkurenciji. Godinama je zlatna medalja u muškoj kategoriji bila rezervirana za europske trkače dok Jim nije promijenio povijest.

Utjecaj Istria 100 by UTMB na Jimov uspjeh naglašen je u njegovom filmu WALMSLEY – THE FILM,” koji je, od objave na YouTubeu krajem travnja, sakupio više od pola milijuna pregleda. Ovaj film dodatno jača imidž utrke Istria 100 by UTMB kao „utrke gdje se veliki snovi počinju ostvarivati.

Španjolac Pau Capell (UTMB indeks 890), pobjednik UTMB World Series finala 2019. godine, također pripisuje dio svog uspjeha ovoj utrci. Kao i mnogi elitni trkači, na Istria 100 by UTMB došao je trčati kako bi osigurao svoje mjesto u UTMB World Series finalu.

Ovogodišnja utrka bila je izuzetno jaka i u ženskoj kategoriji. Broj žena u utrci porastao je na 30%, što je rezultiralo žestokom borbom za postolja. Dodatan impresivan podatak je da je 95% žena koje su započele utrku, utrku i završilo!

Talijanska trkačica Alessandra Boifava (UTMB indeks 727), pobjednica 168 km utrke na Istria 100 by UTMB, usporedila ju je s UTMB World Series finalom: „Ako želite postići rezultat na ovoj utrci, morate trčati cijelim putem. Ovo je vrlo brza utrka!” Alessandra je već izrazila želju za povratkom u Istru sljedeće godine.

Utrka je također bila odskočna daska za mnoge hrvatske trkače za sezonu trčanja 2024. Antun Posavec i Eldin Hodžić završili su među prvih 15 na utrci od 168 km, dok je Marko Horvat zauzeo 4. mjesto na najkraćoj utrci.

O utrci Istria 100 by UTMB

Istria 100 by UTMB® dio je UTMB® World Series, koji se sastoji od 43 trail utrke diljem svijeta. Trči se na pet distanci: 168 km, 110 km, 69 km, 42 km i 21 km. Svaka utrka pruža iskustvo uranjanja u bogatu istarsku povijest i divlju prirodu. Trkači startaju iz Labina (168 km), Buzeta (110 km i 69 km), Motovuna (42 km) i Grožnjana (21 km), prolazeći kroz srednjovjekovne gradove, duboke šume i blatne doline, a ciljnu ravninu prelaze u Umagu.

Pročitajte još...