U nedjelju u Ivanovcu jedan od istarskih predstavnika ulazi u finale druge NBA JR

Facebook
Twitter
LinkedIn
FOTO: Košarkaški savez Zadarske županije

Hrvatski košarkaški savez, u suradnji s NBA Europe, prvi put je prošle godine organizirao Jr. NBA ligu u kojoj će sudjelovalo 30 osnovnih škola s područja Zagreba, Zadra, Šibenika i Splita, podijeljenih u šest divizija i dvije konferencije, prije toga održan je pravi NBA draft.

U Zagrebu prijavljene škole izvlačile su  prave NBA klubove čija su imena i dresove ponosno nosile Osnovnoškolske ekipe čine djeca od prvog do četvrtog razreda, na listi igrača su 15 imena, uz dodatnu rodno inkluzivnu zanimljivost: na svakoj listi moraju se naći minimalno dvije djevojčice, dok jedna uvijek mora biti na terenu.

Ova pravila idu uz bok U9 mini košarci u kojoj se također nalaze mješovite ekipe, a i ostale stavke uređuju se po pravilima mini košarke. Tako će i tereni biti skraćeni, koševi spušteni i igra se četiri puta po sedam minuta. Ambasadori Jr. NBA lige u Hrvatskoj su poznati bivši košarkaši i NBA igrači Gordan Giriček i Damjan Rudež.

Pobjednik prvog natjecanja bio je Toronto Raptors kojeg je predstavljala OŠ Šimuna Kožičića Benje iz Zadra koja je u finalu slavila protiv Utah Jazz-a (OŠ Mato Lovrak iz Zagreba)

U drugoj sezoni Jr. NBA lige u Hrvatskoj dana je mogućnost igranja u svim županijama.  Nakon izuzetno tražene i uspješne prve sezone  ove godine su se 43 osnovne škole prijavile za Jr. NBA projekt. U regiji zapad organizirane su kvalifikacije za ulazak u natjecanje. Nakon čak 120 utakmica po divizijama održana su četvrtfinala i polufinala. 

U skupini u kojoj su nastupale istarske ekipe i ekipe iz Primorsko goranske županije. na četvrtfinalni turnir u Zadru plasirali su se Chicago Bulls (OŠ Vladimir Nazor – Pazin) i Milwaukee Bucks (OŠ Vladimir Nazor – Rovinj).  Na turniru u Zadru nastupile su također i najbolje ekipe sa drugih  turnira New York Knicks (OŠ Zrinskih i Frankopana – Otočac), Atlanta Hawks (OŠ Krune Krstića – Zadar), Charlotte Hornets (OŠ Vidici – Šibenik), Philadelphia 76ers (OŠ Ivane Brlić Mažuranić – Ogulin), Boston Celtics (OŠ dr. Jure Turića – Gospić).

Nakon deset odigranih utakmica ponovno su istarske igračice i igrači koji nastupaju u dresovima Bullsa i Bucksa bili najbolji i izborili su nastup na završnici Jr. NBA lige. Šteta je što međusobno igraju polufinale, ali s druge strane sigurno je da će jedan od istarskih predstavnika početkom ožujka igrati u Ivanovcu finale NBA jr. sa boljim od ekipa Ivanovca i zagrebačke Dubrave koji su bili najbolji u natjecanju u istočnijem dijelu Hrvatske.

Pazinske cure predvođene Miom i dečki predvođeni Antom i ekipom pod vodstvom trenera Leona i Darija Lukšić nadaju se i vjeruju u uspjeh. Veliki uspjeh za košarku Istarske županije (koja od svih županija ima jedina dva polufinalista!) te škola i klubova iz Rovinja i Pazina! 

Pročitajte još...