VELIKI INTERVJU | Dragan Jovičić: „Naša je želja dizati klub korak po korak te biti realni bez megalomanskih ciljeva”

Facebook
Twitter
LinkedIn

NAPOMENA: Zbog objektivnih okolnosti, IstraSport je za ovaj intervju zamolio novinara Glasa Istre Borisa Vidulina koji je autor pitanja i uvoda, odnosno cijelog novinarskog dijela intervjua, dok su, jasno, odgovori djelo intervjuirane osobe, u ovom slučaju, predsjednika NK Pazinka, Dragana Jovičića.

Nakon što je dugi niz godina bio u klubu na raznim pozicijama i doslovno “vukao” sve ono što treba vući, kao nekakav prirodni slijed događaja, desilo se da je Dragan Jovičić izabran za čelnog čovjeka kluba.

Prepoznat je kao osoba koja svojim načinom rada, poimanjem nogometne igre i načinom razmišljanja može dati još više kao predsjednik kluba. Iz tog razloga početkom veljače preuzeo je vođenje kluba, iza njega je kraj prve polusezone pa je bilo zanimljivo čuti kako on gleda na ono što se događalo protekla četiri mjeseca.

Mada ste u rad nogometnog klub involvirani duži niz godina, ovo je prvi put da ste  kraj natjecateljske godine dočekali na čelu kluba, koliko ste zadovoljni proteklom sezonom?

Osobno sam jako zadovoljan jer smo u protekloj sezoni napravili iskorak na više područja. Seniorski kadar je znatno pomlađen, kako na terenu, tako i na klupi, ali smo unatoč tome osvojili više bodova i bolji plasman nego protekle sezone.

Omladinski pogon je sve brojniji, trenerski kadar je mlad i perspektivan, rezultati su vrlo dobri, pokrenuli smo dvije kategorije djevojčica, uložili sredstva u poboljšanje infrastrukture te pomladili upravu. Mislim da svi zajedno moramo biti zadovoljni proteklom sezonom ali naravno da ima još puno prostora za napredak.

Koji segment kluba je najbolji, u kojem je najveći napredak ostvaren, a što želite popraviti u sljedećoj sezoni odnosno koji su vaši ciljevi u bližoj budućnosti?

Omladinski pogon je okosnica i tu je napravljen najveći napredak u protekle tri-četiri godine ali nam je želja u bliskoj budućnosti dignuti kvalitetu i uvjete na još veći nivo. Uskoro ćemo predstaviti novitete u omladinskom pogonu a ono što je sigurno je vraćanje kadete i juniore na lige Središta Rijeka što nam je bio primarni cilj.

Tijekom ljetne pauze nastavljamo s poboljšavanjem uvjeta na Gradskom stadionu, ali i s radovima i ulaganjem na igralištu u obližnjem Trvižu.

To smo igralište dobili na korištenje temeljem dogovora s Gradom Pazinom i MO Trviž. Dovođenjem tog terena u funkciju rasteretit ćemo glavni i pomoćni teren, ali isto tako lokalna će zajednica dobiti teren koji će također moći koristiti pa smatram da je svima u interesu da ta suradnja zaživi u punom smislu.

Posebnu pažnju posvetit ćemo privlačenju mladih i kvalitetnih trenera te njihovom školovanju, a bit će i dosta noviteta u djelu marketinga. Ovom prilikom se ujedno zahvaljujem svim sponzorima i donatorima koji prate naš rad i koji prepoznaju pozitivan smjer kluba.

Jeste li za povećanje Treće NL Zapad onako kako se to najavljuje ili mislite da je ovaj broj primjeren?

Osobno smatram da je liga 14 optimalna u sadašnjem ustroju liga, ako se HNS odluči na promjenu već ove sezone više će posljedice to imati na Četvrtu NL NS Rijeka koja će onda ostati na malom broju klubova.

Kada i kako Pazinka može ostvariti određeni iskorak u vidu seniorskog nogometa?

Ako je iskorak borba za više pozicije onda može već iduće sezone ako ostanemo na okupu i dovedemo 2-3 pojačanja. Ako pod iskorak smatramo višu ligu tada je iskorak moguć tek kad zadovoljimo sve preduvjete.

Povijest nas uči da su klubovi koji su bez pokrića išli u takve iskorake kratkoročno funkcionirali, a posljedice su ostale godinama. Naša je želja dizati klub korak po korak te biti realni bez megalomanskih ciljeva. Ako se u budućnosti poslože sve stvari nije nemoguće očekivati ni takav iskorak.

Je li omladinski pogon na čelu sa svojim trenerima ostvario očekivani rezultat?

Rezultat u omladinskom pogonu nama nije primaran tako da pred naše trenere nisu stavljena nerealna očekivanja. Na početku sezone svi zajedno smo se složili da bi ostanak u prvoj ligi središta mlađih i starijih pionira bio uspjeh za prvu sezonu i to smo ostvarili.

Kod mlađih kategorija kao i kod djevojaka cilj je da što više igraju pa u skladu s time ćemo u narednoj sezoni imati više aktivnosti pogotovo kroz odlaske na turnire van Istre. Naglasak u omladinskom pogonu je na razvoju i odgoju djece, a u tom djelu su treneri vrlo bitni jer njihov utjecaj na razvoj i formiranje djece je ogroman.

Zadovoljni smo s aktualnom trenerskom postavom u omladinskom pogonu, imamo jednu homogenu i mladu ekipu trenera koji se prije svega karakterom uklapaju u ovu sredinu te djeluju kao klapa što je preduvjet za dobru atmosferu i rad. Želja nam je dodatno proširiti trenersku ekipu već za iduću sezonu i nadam se da ćemo u tome uspjeti.

Kvalitetan rad omladinskog pogona sada dolazi na vidjelo pa osim vraćanja kadeta i juniora na lige središta veliki broj mladih igrača kuca na vrata prve ekipe. I to je naša dugoročna misija što se omladinskog pogona tiče.

Pružili ste priliku mladom treneru bez iskustva, koliko ste zadovoljni onim što pokazuje? Nastavno na to pitanje, jasno je kako imate i puno mladih u kadru koji pokazuju određenu kvalitetu, očito se niste bojali izazova Treće NL Zapad s njima u kadru.

Nakon iskusnih trenera Matike i Brajkovića odlučili smo se za zaokret i usudim se reći pogodili. Saša Lukman je mladi trener koji nam je donio jednu novu energiju, od prvog je treninga uspostavio odličnu atmosferu, brzo je kliknuo s dečkima i tu smo od početka jako zadovoljni.

Nakon lošeg ulaska u prvenstvo dali smo mu podršku jer unatoč rezultatima posjećenost treninga kao i atmosfera nije pala i to nam se vratilo kasnije kroz rezultate. Naravno da mladi trener mora sazrijevati kao i mladi igrači i upravo zbog toga mislim da je ova sezona bila sazrijevanje mladih igrača i trenera te privikavanje na trećeligaške zahtjeve.

Moram se ovom prilikom zahvaliti našim iskusnijim igračima koji su imali razumijevanja za mlađe igrače, bodrili su ih i usmjeravali na svakom koraku i time omogućili ovako uspješnu sezonu ekipi, ali i treneru.

Kao član IO NSŽI-a i činjenice da ste predsjednik jednog kluba, smatram da bi se trebali boriti da se pravilnik HNS-a koristi u što većoj i boljoj mjeri sa što manje nepravilnosti. Nažalost, svjedoci smo da tome nije tako, barem po pitanju trenerske struke. Previše je klubova, uključujući i Pazinku koja ima trenera bez odgovarajuće licence. Jasno je kako je to problem prije svega na razini  HNS-a, ali  kako ga riješiti?

Apsolutno se slažem da je to trenutno najveći problem, ali taj problem nije od jučer već traje godinama.

Prije svega, ne možemo sve stavljati u isti koš jer na klupama klubova imamo osobe koje nemaju nikakve licence, postoje treneri s neodgovarajućom licencom i bez ambicije za školovanjem, dok u našem slučaju Saša Lukman posjeduje UEFA B licencu i predao je dokumentaciju za upis na UEFA A školovanje.

Prvi problem je što gledano nacionalno Hrvatska ima i previše trenera. Degradiranjem nacionalnih licenci na našem području došlo je do priličnog nedostatka trenera s potrebnim licencama a uz to lani nije niti bilo natječaja za upis na UEFA B i UEFA C programe.

Smatram da bi nogometna akademija trebala analizirati stanje po središtima te prilagoditi upise i svoj rad potrebama edukacija na određenom području jer je činjenica da je velika nestašica trenera na našem području.

Sadašnji način školovanja je poprilično demotivirajući za ljude koji imaju stalno zaposlenje a u amaterskom nogometu takva je većina. UEFA C je najmanja licenca koja sve manje vrijedi i treneri s njom praktički ne mogu samostalno voditi ništa.

Treneri koji se nakon Uefa C licence odluče za UEFA B edukaciju, moraju u godinu dana nekih pet-šest tjedana provesti u Kostreni na školovanju što je gotovo nemoguće onima koji imaju posao jer se praktički moraju odreći cijelog godišnjeg odmora, a nakon toga slijede još ispiti i stažiranje.

Školovanje za UEFA A licencu – opet sličan problem s time da se školovanje održava samo u Zagrebu a osim ovih par tjedana školovanja i ispiti se pišu i polažu u Zagrebu. Jedini način da u budućnosti imamo trenere, ako se nešto ne promijeni, jest taj da se mlade aktivne igrače motivira da čim ranije krenu u te vode, jer uz najbolju volju put od početka školovanja za trenera do UEFA A licence traje najmanje šest godina i to u idealnim uvjetima.

Nevezano za Pazinku, koliko ste zadovoljni radom IO NSŽI-a, ali i smjerom samog saveza otkad ste “unutra”?

U Izvršni odbor NSŽI-a ušao sam kao najmlađi član sa željom da budem aktivan i dam svoj doprinos da nogomet u Istri bude bolji.

Projekti zimske malonogometne lige za gotovo sve kategorije omladinskog pogona, projekt kampa za djevojčice i lige početnica za djevojčice, ulaganja u opremu za selektivne aktivnosti kao i pomlađivanje trenerskog kadra pokazuju da NSŽI vodi brigu o ulaganju u djecu i smatram da je to jedini ispravni put i da na tome moramo što više raditi.

Budući da su završila sva natjecanja sada je pravo vrijeme za reviziju i analizu omladinskih liga NSŽI-a i da svi skupa vidimo što se tu može poboljšati. Što se tiče seniorskog nogometa, lani smo donijeli smjernice i na vrijeme dali klubovima informacije o sastavima lige u naredne dvije sezone što smatram da je jedino ispravno.

Mislim da će novim ustrojom liga profitirati klubovi koji rade s mladima i da će takvi županijski klubovi isplivati kao nositelji kvalitete u budućnosti. Nedostatak trenerskog i sudačkog kadra je pitanje kojim se svi skupa moramo pozabaviti i u budućnosti očekujem da se i tu pronađu neka kvalitetna rješenja.

Suradnja NSŽI-a i klubova je na zavidnom nivou, Savez je klubove oslobodio dijela troškova, osigurao medicinske torbe i knjige za potrebe omladinskih pogona kao i određenu količinu lopti. Suradnja s HNS-om je također odlična, uz njihovu pomoć NSŽI je dobio reprezentativne prostore, sufinancirali su terene s umjetnom travom na Vinežu i u Puli te NSŽI uživa dobar status i na nacionalnom nivou.

Djelatnici saveza su uvijek na raspolaganju klubovima za apsolutno sva pitanja tako da, kad podvučemo crtu, moramo biti zadovoljni smjerom, ali isto tako moramo težiti novim idejama i projektima u interesu razvoja nogometa u Istri.

Pročitajte još...