Tri pazinska trenera sportskog penjanja dobila potporu Istarske županije za školovanje i stručno osposobljavanje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tri su pazinska trenera sportskog penjanja dobila potporu Istarske županije za školovanje i stručno osposobljavanje, na nedavnom Javnom pozivu u sklopu nedavno pokrenutog Fonda za sport Sportske zajednice Istarske županije. Radi se o Goranu Matiki, Gordanu Krajcaru i Petru Gojtaniću koji će to iskoristiti za nadogradnju postojećeg znanja u sportu koji je prije dvije godine prvi predstavljen na Olimpijskim igrama u Tokiju, a u kojem je prva olimpijska pobjednica Tanja Žakelj iz Slovenije.

Iako su istarsko i hrvatsko penjanje još miljama daleko od slovenskog dobra je vijest da je potporu na istarskom poluotoku ostvarilo čak desetero trenera sportskog penjanja, i to Laura Hrestak i Marko Kalčić iz pulskog Onsighta, Tiziana i Doriano Perhat te Paride Pernić iz rovinjskog Muntrava, Roni Nikolić i Gianfranco Dušić iz buzetskog Verticala, odnosno za školovanje za Sportsko-penjački savez Istarske županije uplaćeno je čak 24.000 kuna.

Nakon što su u studenom predstavljeni rezultati prvog Javnog poziva u sklopu Fonda za sport, od strane Sportske zajednice Istarske županije, koncem godine uslijedilo je potpisivanje ugovora te isplata sredstava za edukaciju 97 trenera. Naime, Istarska županija je u prošlogodišnjem proračunu izdvojila preko 70.600,00 eura (532.400,00 kuna) za stopostotno financiranje školovanja istarskih trenerica i trenera, te dodatnih 9 tisuća eura (preko 67 tisuća kuna) za Istarski planinarski savez, odnosno održavanje pješačkih staza.

Podsjetimo, Fond za sport je novina uvedena 2022. godine, a prema riječima župana Borisa Miletića, njegovim osnivanjem Županija konkretno, a ne samo deklarativno pokazuje koliko joj je sport bitan. 

U ovogodišnjem proračunu, sredstva za Fond za sport smo dodatno povećali, pa ona tako iznose gotovo 100 tisuća eura (750 tisuća kuna), a nastavit ćemo i dalje s financiranjem troškova za školovanje trenera, koji su karika bez kojih se u klubovima ne može.  Sport danas, više nego ikada prije, igra važnu ulogu kad govorimo o odgoju i zdravlju naše djece i mladih. Nažalost, oni danas većinu svog slobodnog vremena provode ispred računala i mobitela, zbog čega promocija i ulaganje u sport dobiva dodatno na težini“, zaključuje župan Miletić.

Pročitajte još...