Zanimljiva tema ovog četvrtka u Svetom Lovreču – “Veliki istarski dubi – stari čuvari prirode, povijesti i kulture”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pozivamo sve koji žele čuti i saznati vezu prirode, povijesti i kulture, ispričanu kroz  stara monumentalna stabla u Istri, a pravo vrijeme i mjesto je: ovaj četvrtak, 07. ožujka 2024. godine u 19 sati u MCK ‘Plesna sala’ u Sv. Lovreču. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!

Predstavljanje ove ekološke i znanstvene teme održati će Mirela Uzelac Božac i Danijela Poljuha iz Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču. Cilj je da se ‘priča’ razvije u nešto više, te potakne na razmišljanje i poduzimanje inicijativa za očuvanje prirodne baštine.

Znanstvenici mogu napraviti prvi korak, ali u ovoj priči, značajnoj za sve nas, ključni ste vi, zaljubljenici u prirodu i njenu ljepotu, svjesni važnosti njenog očuvanja. Želimo vas stoga pozvati da se uključite u projekt i pomognete nam u nastojanjima za očuvanjem prirodnog i zdravog okoliša i tradicijskih vrijednosti, kroz fotografski aspekt i dokumentiranje. Organizatori ovog predstavljanja razmišljaju da se otvori i poseban foto-natječaj, vezan uz ovu ekološku temu!

Velika stara (monumentalna) stabla oduvijek su dio ljudskog identiteta i neodvojivi su dio naše kulture i povijesti. Hrastovi, ladonje, murve, platane, klenovi, mendule, i ostale vrste, sađeni u centru naselja, bili su inspiracija za njihova imena, vojne kote i orijentaciju.

Česti su motivi pop kulture, od super heroja u knjigama i filmovima do inspiracije fotografa i umjetnika. Danas su zbog sve češćih oluja, požara, suše i napada štetnika te drugih biljnih i životinjskih invazivnih vrsta ozbiljno ugrožena i potrebno ih je sačuvati.

Kroz projekt Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, financiranog od Zaklade Adris, tijekom 2024. godine želimo zaštiti bar neka od naših vrijednih stabala u Istri. Cilj projekta je odrediti starost i zdravstveno stanje pet odabranih stabala te educirati javnost o važnosti ovih divova za prirodu i čovjeka.

O predavačicama:

Mirela Uzelac Božac, mag.oecol., asistentica je u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i bavi se istraživanjem fitokemije stranih invazivnih biljnih vrsta. Ekologija je uvijek bila tema koja ju je zanimala, kao i popularizacija znanosti putem radionica za građane.

Dr. sc. Danijela Poljuha znanstvenica je i voditeljica Genetičkog laboratorija u Institutu za poljoprivredu i turizam. Bavi se istraživanjem biljne bioraznolikosti na molekularnoj razini i popularizacijom znanosti, nalazeći neiscrpan izvor inspiracije na razmeđu znanosti i umjetnosti.

Pročitajte još...