Nakon dvije godine, u Motovun se vratio poznati Festivala terana i tartufa!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon dvije godine pauze, na glavni motovunski trg se proteklog vikenda vratio poznati Festival terana i tartufa koji tradicionalno okuplja brojne izlagače i posjetiteljima nudi degustacije terana, tartufa i raznih delicija na bazi tih dvaju enogastronomskih dragulja.

Festival terana i tartufa na jednom mjestu okuplja istarske vinare, proizvođače terana, koji mu žele odati priznanje koje zaslužuje. Svoje iznimno zajedništvo su na radost brojnih vinoljubaca pokazali motovunski vinari, koji su ponovno bili svi na okupu, a bogatu vinsku ponudu su upotpunili vinari iz susjednih vinogorja – Vižinade, Oprtlja i Buzeta.

Iako su se vinari predstavljali i s drugim vinima, u središtu pozornosti bio je teran, tako da su posjetitelji imali jedinstvenu priliku na jednom mjestu kušati njegove verzije iz različitih teroara, godišta i stilova pojedinih vinarija. Uz teran, ravnopravna zvijezda festivala je bijeli tartuf, najskuplja podzemna gljiva na svijetu i podzemno istarsko blago bez kojeg bi današnja gurmanska kuhinja bila nezamisliva. Tvrtke koje se bave otkupom tartufa se na festivalu predstavljaju s najboljim primjercima tartufa i raznim proizvodima na bazi tartufa iz svog asortimana.

Na festivalu je sudjelovala i Udruga tartufara “Istra” sa sjedištem u Motovunu, koja okuplja istarske tartufare s ciljem promocije tartufa i tartufarstva. Predstavnici udruge istaknuli su da je sezona bijelog tartufa izrazito loša te kako su zbog velike i dugotrajne suše koja je pogodila istarski poluotok ove godine očekivali loš rujan, ali da nažalost niti listopad nije puno bolji. Naglasili su kako je kvaliteta tartufa izuzetna, ali da nema većih količina niti velikih primjeraka. Iznimno male količine prate iznimno visoke cijene, pa cijena kilograma bijelog tartufa prve klase dostiže cijenu od pet tisuća eura. 

Unatoč lošoj sezoni bijelog tartufa, u 15 sati je održano tradicionalno vaganje najvećeg tartufa festivala, a uvjerljivi pobjednik 11. Festivala terana i tartufa bio je 454 grama težak primjerak tvrtke Natura tartufi iz Buzeta, koja ove godine slavi 30 godina postojanja. Priznanje Marku Puhu iz tvrtke Natura tartufi koja djeluje pod brendom Pietro&Pietro uručio je direktor motovunske turističke zajednice David Matković, a proglašenje najvećeg tartufa festivala privuklo je pozornost brojnih posjetitelja.

Prema nekim procjenama, tijekom jednodnevnog jesenskog festivala, kroz Motovun, srednjovjekovni gradić na brdu s prekrasnim pogledom na vinograde u jesenjim bojama i Motovunsku šumu, najpoznatije stanište bijelog tartufa, prošlo je gotovo sedam tisuća posjetitelja. Uz domaće goste, prevladavali su gosti iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije, a svoje zadovoljstvo festivalom istaknuo je David Matković, direktor Turističke zajednice općine Motovun, koja u suradnji s Općinom Motovun organizira ovaj prepoznatljivi gourmet festival:

“Imamo odličnu kombinaciju gostiju koji dolaze ciljano zbog Festivala terana i tartufa te stranih gostiju koji upravo u ovo vrijeme borave u Motovunu, pa im je festival jedno lijepo iznenađenje i prilika da degustiraju teran i tartufe te ostale domaće delicije, ali i dožive duh tradicije. Za razliku od sezone bijelog tartufa, turistička sezona koja se oslanja na tartufe je dobra.”

U gourmet ponudi festivala bile su tradicionalne istarske tjestenine, fuži i pljukanci s umakom na bazi tartufa i na bazi divljači mariniranom u teranu, koje su pripremali iskusni i profesionalni kuhari. Osim proizvoda na bazi terana i tartufa, pod velikim šatorom na glavnom motovunskog trgu su se mogle kušati i brojne druge delicije poput meda, maslinovog ulja, sira, suhomesnatih proizvoda, čokolade, likera i rakija, istarskih fritula i dr.  

Organizatori su za one najmlađe u kulturno-edukativnom centru boutique hotela “Kaštel” pripremili dvije zanimljive dječje radionice – radionicu izrade tjestenine i likovnu radionicu slikanja tehnikom vinorel, gdje se umjesto boja koristilo vino – teran, naravno!

Za dobro raspoloženje na festivalu bili su zaduženi kvartet Mistral, sjajna Limena glazba Zajednice Talijana iz Buja i Remix Band, koji je zabavljao publiku do kasno u noć. Program festivala vodio je Borna Šmer.

Festival terana i tartufa zajednički organiziraju Turistička zajednica općine Motovun i Općina Motovun, a ovogodišnju realizaciju festivala podržala je Turistička zajednica Istarske županije.

Pročitajte još...