INTERVJU | Mirjana Monas: “Pazin je po mnogo čemu specifičan grad, ili ga voliš, ili ne”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Mirjana Monas

Napravili smo u svibnju kardinalnu pogrešku pa smo u jednom tekstu Mirjanu Monas “ugurali” u IDS, iako je on ona predsjednica HSU-a Pazin. Kulturno nam je ukazala na pogrešku, a mi smo uz ispriku ponudili i prostor za intervju. Ponovno smo dobili pozitivu s druge strane…

Za početak, recite nam tko je Mirjana Monas, barem onaj dio vezan uz političko djelovanje.

Rođena sam u okolici Pazina, u selu Pilati gdje sam provela prvih 10 godina svog života, da bi se s obitelji preselila u Švedsku i tamo živjela šest godina koje su po mnogočemu ostavile duboki trag u meni. Vratila sam se u Pazin, završila srednju školu i zaposlila se u banci, gdje sam provela idućih 39 godina.

Uvijek sam bila aktivna u svemu pa sam tako i u banci, gdje sam godinama bila predsjednik sindikata i na neki način već tada pokazala da mi je stalo do ljudi i da sam spremna boriti se za zaštitu njihovih prava.

Godine 2009. krenula sam u drugom smjeru i počela se baviti turizmom na što je zasigurno utjecalo moje znanje švedskog jezika kao i ljubav prema putovanjima. Istovremeno sam počela volontirati u Sindikatu umirovljenika Hrvatske Podružnica Pazin gdje sam posljednjih osam godina i Predsjednica udruge. Oduvijek me zanimala politika, posebno naša lokalna i poziv da se aktivno uključim u rad HSU Pazin je na neki način i prirodan tijek mojih interesa i mog života.

Zašto ste se odlučili na politički angažman? Zašto baš HSU?

Željela sam doprinijeti rješavanju problema umirovljenika Pazina na mjestu gdje će se čuti to što želimo, ali i pomoći na svoj način u rješavanju problema u Gradu Pazinu. Pa prirodno je da sam odabrala HSU jer i sama spadam među umirovljenike, a želim da naglasak mog političkog djelovanja bude upravo ta populacija koja ima podosta problema, ali mnoge koji mogu pomoći i donose odluke taj značajan broj naših sugrađana dovoljno ne zanima.

Što je najljepša stvar vezana uz Pazin? Što vam se najviše sviđa u njemu?

Pazin je srce Istre i po mnogo čemu specifičan grad. Pazin voliš ili ne voliš, a ja ga stvarno volim. Nije turistička metropola jer nismo na moru, ali ima dušu.

Što je najveći problem ovog grada, ili nekoliko ključnih problema. Da imate čarobni štapić, što biste poklonili Pazinu? Može i tri stvari…

Iako sam u godinama kada mi ne treba puno, pa po tome ne gledam isto na probleme grada kao mlađa generacija, mislim da je šteta da se ne pronalazi način na koji bi ih zadržali u gradu već su prisiljeni tražiti posao izvan Pazina. Problem je i taj da nemamo ili je nestala pozitivna energija koja je nekad krasila Pazin. Svi smo spremni samo na kritiku, a rijetki su spremni dati dio sebe da bi grad bio bolji, ljepši, ugodniji…

Da imam čarobni štapić vratila bi gradu kupalište koje je onda imalo 5*. Napravila bi od našeg Trga nešto što bi koristilo svima, jer Pazin je jedan od rijetkih gradova koji se ne može ponositi samim centrom grada. Dala bi ljudima toliko pozitivne energije i ljubavi prema drugima koja nam je potrebna u ovom gradu.

Na posljednjem vijeću ste spomenuli problem kapetana Lazarića. Ne ulazeći u njegovu neospornu veličinu i važnost, je li to krucijalni problem Grada Pazina?

Apsolutno ne, iako je kapetan Lazarić  povijesna ličnost i zaslužuje našu pažnju,  daleko je ispod crte krucijalnih problema Grada. Ali tu izlazi na površinu moja profesionalna deformacija, ipak sam ja zaokupljena turističkim radom u zadnje vrijeme.

Kapetan Lazarić i njegova uloga u borbi protiv Napoleonove vojske slabo su poznati javnosti te smatram da zaslužuje određenu pažnju kao što je primjerice pristojno uređen grob u Beloj Crkvi gdje je proveo posljednje godine svog života. Iako je Grad u ne baš sjajnoj finacijskoj situaciji i svakako postoje mnoge važnije stvari za financiranje, vjerujem da nije problem izdvojiti 100-ak eura godišnje da se njegov grob održava i uredi, što smo ove godine mi izdvojili iz proračuna udruge.

Kako biste ocijenili prvu godinu nove gradonačelnice?

Godina dana je po meni prekratak rok za neku konketnu ocjenu. Da bi se mogao ocijeniti rad osobe na toj funkciji iziskuje više konkretnih rezultata ili ne rezultata. Iako mi je drago da je gradonačelnica shvatila i svakim danom svojim odlukama pokazuje da je velika razlika biti dio oporbe ili voditi jedan grad.

Pročitajte još...