Jučer na autobusnom kolodvoru u Pazinu policijski službenici oduzeli su maloljetniku pirotehnička sredstva nakon prve eksplozije

Facebook
Twitter
LinkedIn

U nedjelju, 17. prosinca oko 18.20 sati, 33-godišnjak je na plaži u Novigradu koristio pirotehničko sredstvo kategorije P1 (bengalku) koje mu je eksplodiralo u ruci. Muškarac je zadobio ozljede ruke te mu je pružena liječnička pomoć, a utvrđeno je kako se radi o lakšim ozljedama.

Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, protiv 33-godišnjaka se pokreće prekršajni postupak. Naime, građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti upotreba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstva kategorija F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

No, to nije jedini slučaj nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstva na području Istre. Jučer oko 14.25 sati je maloljetnik kod autobusnog kolodvora u Pazinu postavio na travu i zapalio pirotehničko sredstvo kategorije F3 koje je potom eksplodiralo.

Policijski službenici oduzeli su maloljetniku, u prisutnosti roditelja, drugo pirotehničko sredstvo kategorije F3 (vatrometnu cijev) te će protiv njega pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Policijska uprava istarska upozorava građane da pirotehnička sredstva nisu igračke niti dio blagdanskog ugođaja. Riječ je o eksplozivnim tvarima, čijim nestručnim rukovanjem mogu nastati ozbiljne i teška posljedice.

Podsjećamo da pirotehnička sredstva ne mogu koristiti djeca, a maloljetnici stariji od 14 godina mogu koristiti samo pirotehnička sredstva kategorija F1 (bengalske šibice, male petarde, konfete – bombice, žabice, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.).

Petarde i redenici su zabranjeni, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (rakete, kutije za vatromet) mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo u razdoblju od  27. prosinca do 1. siječnja.

U tijeku je akcija policije ”Mir i dobro” te apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstva, no ako već moraju koristiti pirotehniku, da je koriste odgovorno i na siguran način.

Savjeti građanima:

  • obavezno pročitajte i pridržavajte se uputa proizvođača za sigurno rukovanje
  • izbjegavajte korištenje pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorima i tamo gdje se okuplja veći broj građana
  • ne koristite pirotehnička sredstva u prostorima gdje se nalaze eksplozivna i lakozapaljiva sredstva
  • ne bacajte pirotehnička sredstva ispod ili na vozila, na balkone ili ispod stakla
  • ne koristite pirotehnička sredstva pod utjecajem alkohola
  • ne bacajte pirotehnička sredstva u zonama gdje se nalaze kućni ljubimci i druge životinje
  • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

 

Pročitajte još...