Na području Sluma i Ćićarije pustošili šume u državnom vlasništvu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Istarska policija dovršila je dva kriminalistička istraživanja vezana uz pustošenje šuma.

Policijska postaja Pazin s ispostavom Buzet dovršila je kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana u dobi od 57, 58 i 73 godine, kao i nad 51-godišnjim slovenskim državljaninom te je utvrdila sumnju da su počinili kazneno djelo pustošenja šuma.

Trojicu hrvatskih državljana sumnjiči se da su od prosinca 2020. godine do ožujka 2023. godine, bez prethodno pribavljene dozvole za sječu šume, na području Sluma i Ćićarije koje se vodi kao javno dobro, kao predstavnici pravnih osoba nadležnih za upravljanje imovinom, dogovorili s 51-godišnjakom, kao predstavnikom izvođača radova, sječu gotovo 40 hektara šuma.

Po obavljenoj sječi, izvođač radova je obrađivao drva kao drvni materijal te ga je bez popratne dokumentacije odvozio iz šuma, za što je pravnoj osobi nadležnoj za upravljanje imovinom isplatio novac. Time je Republika Hrvatska, kao vlasnik šume, oštećena za više desetaka tisuća eura te je policija o svemu utvrđenom dostavila izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Rovinjska policija je također dovršila kriminalističko istraživanje u slučaju pustošenja šuma na području Rovinja i utvrdila sumnju da je 38-godišnjak strojno uništio vegetaciju na čestici u vlasništvu Republike Hrvatske. Česticu je potom ogradio i na njoj posadio maslinik te postavio montažni objekt. Ovim djelom nastala je šteta od više tisuća eura.

Protiv osumnjičenog se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava.

Pročitajte još...