Aktivirajte eOsobnu i predajte zahtjev za dokumente bez dolaska u policijsku postaju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon što aktiviraju i počnu koristiti digitalnu osobnu iskaznicu, građani više neće trebati dolaziti u prostorije policije radi podnošenja zahtjeva za dokumente, već dokumente mogu naručiti putem mobitela i zatražiti dostavu na kućnu adresu

Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) provode Projekt uvođenja digitalne osobne iskaznice, kojeg financira Europska unija iz fonda NextGeneration EU.

Kako bi se projekt predstavio javnosti i kako bi se potaknulo što više građana na aktivaciju i korištenje digitalne osobne iskaznice, u Policijskoj upravi istarskoj održana je danas konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali voditeljica Sektora prodaje u Agenciji za komercijalnu djelatnost Adela Jelinek Bišćan i načelnik Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Policijske uprave istarske Robi Belušić.

„Za aktivaciju osobne iskaznice više nije potreban čitač kartice, već građani mogu osobnu iskaznicu odmah aktivirati na aktivacijskom kiosku koji se nalazi u prostorijama Policijske uprave istarske. U tome će im pomoći i naše studentice. Također, oni građani koji su ranije preuzeli osobnu, ali je još nisu aktivirali ili su izgubili PIN broj, mogu doći u policijsku upravu i zatražiti novi PIN i odmah aktivirati svoju osobnu iskaznicu“, pojasnila je Adela Jelinek Bišćan i istaknula kako je nova osobna iskaznica ujedno i zdravstvena jer je u njoj integriran i matični broj osiguranika.

Nova osobna iskaznica donijela je čak šest noviteta, a ključan se odnosi na povezanost s mobilnom aplikacijom Certilia koja omogućava korištenje mobilnog digitalnog identiteta i pouzdano udaljeno potpisivanje dokumenata. Preuzimanjem udaljenog potpisnog certifikata, koji ima istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis, građani će putem mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente.

Mobilni identitet također olakšava korištenje e-usluga unutar sustava e-Građani jer omogućava pristup uslugama i putem mobitela ili tableta. Osim pristupačnosti i jednostavnog korištenja, eOsobna pruža i najvišu razinu sigurnosti uz dvostruku autentifikaciju i biometrijsku identifikaciju.

Uz aktiviranu eOsobnu građanima je dostupno više od 100 usluga putem platforme eGrađani pa se tako u samo nekoliko klikova može predati zahtjev za putovnicu ili vozačku dozvolu, zatražiti dostavu dokumenata na kućnu adresu, prijaviti novorođenče, upisati dijete u dječji vrtić, upotrebljavati portal zdravlja ili se naručiti za pregled kod liječnika.

Za cijeli postupak potrebna je osobna iskaznica s čipom, PIN omotnica i mobitel. Za novu funkcionalnost potrebno je aktivirati eOsobnu, zatražiti mobilni identitet i instalirati te aktivirati aplikaciju Certilia. Registracija i uporaba aplikacije je besplatna.

„Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine u Policijskoj upravi istarskoj evidentiran je znatan porast rješavanja upravnih poslova građana u odnosu na proteklu i 2020. godinu. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine zaprimljeno 34.107 zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice, što je 41% više u odnosu na isto razdoblje lani, odnosno čak 90% više u odnosu na 2020. godinu. Također je podnijeto 8.056 zahtjeva za putovnice, što je za 129% više u odnosu na isto razdoblje lani. Djelatnice na šalterima obavile su i 3.370 prijava prebivališta te 3.471 odjava prebivališta. Neki od tih poslova mogu se rješavati i putem sustava eGrađani pa će tako onima koji aktiviraju eOsobnu rješavanje tih poslova biti lakše putem mobitela, bez potrebe dolaska u policijsku upravu ili policijsku postaju“, rekao je Robi Belušić i pojasnio kako će građani onda samo trebati dolaziti u prostorije policije svakih pet godina po novu osobnu iskaznicu, a tada će brže i lakše doći na red jer će se djelatnice rasteretiti dijela poslova koji će se obavljati online.

Pročitajte još...