“Asistent osobi s invaliditetom omogućuje da sama odlučuje o sadržaju i načinu obavljanja svakodnevnih aktivnosti”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas se u pulskom Dnevnom boravku CGU Rojc održala press konferencija na temu novosti vezanih uz usluge asistencija za osobe s intelektualnim i/li mentalnim teškoćama u Istri.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre te Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO u svojstvu odgovornih osoba i voditelja dva projekta koja završavaju ovaj tjedan, a financirana su sredstvima Europskog socijalnog fonda i čiji su ciljevi bili pružiti uslugu osobne asistencije za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama na području Istre.

Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama u Istri pruža se od 2019. godine. Naime, kroz ukupno 2 projekta koja su trajala u razdoblju od 2019. – 2021. godine te nastavak istih od 05/2021. – 01/2023. godine Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre te Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO pružile su podršku, odnosno uslugu osobne asistencije za više od 40 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjima, na području Istarske županije, a radi unapređenja njihove socijalne uključenosti i kvalitete života, kroz zapošljavanje osobnih asistenata.

Osobna asistencija osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te intelektualnim teškoćama pruža podršku u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja u trajanju do 20 sati tjedno. Za zadnja dva projekta osigurani su iznosi bespovratnih sredstava od 254.947,91 € od čega 85% sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15% Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Kroz period od četiri godine udruge su stekle važno iskustvo u pružanju ove usluge čime smo pokazali koliko ova usluga može olakšati i oplemeniti život osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu nailaze na brojne probleme u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba te značajno ovise o pomoći svoje okoline što ih sprječava da postanu ravnopravni članovi društva.

Naime, ova usluga osobi s invaliditetom omogućuje da sama odlučuje o sadržaju i načinu obavljanja svakodnevnih aktivnosti te stvara uvjete da ima jednake mogućnosti za aktivno sudjelovanje u životu zajednice kao i osobe bez invaliditeta, bez  opterećujuće ovisnosti o članovima svoje obitelji i prijatelja, dakle ova usluga je izvaninstitucijska usluga u punom smislu riječi.

Osobni asistenti pružaju podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput osobne brige (higijena, pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, pomoć pri odijevanju i svlačenju, pomoć pri hranjenu, priprema obroka i sl.), pomoć pri sitnim kućanskim poslovima, pomoć pri nabavi namirnica, potrepština, pomoć prema fizičkim potrebama (pomoć pri telefoniranju, transfer krevet – kolica i sl.), obavljanje administrativnih poslova (odlazak liječniku, odlazak u banku, odlazak u poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije i sl.), pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije i pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima radi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena što je veoma važno za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama.

Provođenjem ovih programa u cijeloj RH stvoreni su uvjeti da se isti i zakonski regulira te je u pripremi Zakon o osobnoj asistenciji koji bi na snagu trebao stupiti s 1. srpnjem 2023. Iako je prijedlog zakona izazvao brojne kontraverze i prijepore smatramo da je to najkvalitetniji način za dugotrajno rješavanje problema. Do stupanja na snagu Zakona usluga će se financirati kroz Ugovor o izravnoj dodjeli financijskih sredstava koja će dodijeliti ministarstvo nadležno za poslove socijalne politike i/ili nove natječaje u okviru Europskog socijalnog fonda +.

Pročitajte još...