Festivalsko šarenilo oživilo Brest pod Žbevnicom, privuklo brojne ćićarijofile, a sve je završilo impresivnim krijesom i koncertom Balkalara

Facebook
Twitter
LinkedIn

Brest pod Žbevnicom, maleno ćićarijsko mjesto podno najzapadnijeg hrvatskog tisućnjaka – Žbevnice, bilo je jučer poprištem jednog najinteresantnijih istarskih festivala – festivala šume i šumskih plodova, koji je privukao više tisuća ljudi.

Bilo je je to drugo izdanje festivala šume i šumskih plodova koju su organizirali Modelna šuma Istra, Općina Lanišće i partneri. Nakon lanjskog izdanja u Brgudcu, ove je godine preseljen u Brest.

Ovo malo ćićarijsko selo u kojem se nalazi najniži istarski zvonik koje po zadnjem popisu stanovnika broji 31 stanovnika i tek jedno dijete, bilo je živahno od samog jutra do navečer, kada je završen koncertom world music atrakcijom – koncertom Balkalara.

Program je zaista bio različit – od „šumskih“ sadržaja za sve generacije , mnogi su iskoristili i dan da se uspnu na Žbevnicu, koja ih je čekala visini od 1.014 metara nadmorske visine, bilo je mnogo obitelji s malom djecom, ljubitelje u prirodu, ljubitelje alternative, ćićarijofile i one kojima nije bilo teško potegnuti do ovog dislociranog planinskog sela.

Na šumskom sajmu predstavili su se obrtnici, udruge i umjetnike, sve povezane s temom šume i bogatstva koje ona pruža. Uz tradicionalnu istarsku hranu, gljivarski kotlić koji su pripremili Vesna i Marino iz Modelne šume Istra, nudili su vegetarijanski i veganski obroci, slastice i prirodni sokovi.

Predstavili su se Many Vege Food, Mladen Produkt, InSylvis i Bruman Pivo koji su nudili svoja ića i pića.

Brojni interesantni programi krenuli su s predavanjem dugogodišnjeg bivšeg predsjednika Istarskog planinarskog saveza Vladimira Rojnića, a nastavili s predavanjem biologinje Marte Blažević o dobrobiti zdrave šume.

Permakulturni dizajner Damir Šeler pričao je o šumskom vrtu, a Josip Šimić  – Marin održao je interaktivno predavanje o gljivama našeg kraja.
Brgudska imigrantica i umjetnica Sara Gortan postavila je izložbu ilustracija „Šparuge s kauča“.

U mobilnom dijelu programa na livadi  i u šumi Vida Ungar (Interpret Eurpe) vodila je interpretativnu šetnju pod nazivom „Skriveni život šume“, dok su bujski planinari iz durštva „Ćićarija“ vodili na vođenu turu i 45-minutni uspon na Žbevnicu.

Certificirani vodič Darko Vukelić vodio je senzornu šetnju šumom tzv. šumsku kupku, dok je Ulla Antolos vodila radionice dubinske ekologije nazvanu „Vijeće šumskih bića“.

Za djecu koja su bila u nemalom broju, održane su radionice Else Eliv Šumske boje, „trgovi divljine“ Marte Blažević i „Sve čarolije jeseni“ udruge Drijade.

Zabavni program nudio je šumski portal – šumsku interaktivnu instalaciju Nikole Fallera, Izradu šumskih skulptur SlamaLandArta, glazbeni session najprije trija Balklar, paljenje krijesa koje je stvorilo divnu noćnu kulisu. Aleksandar Bančić, pulski storyteller izveo je nekoliko priča pod nazivom Kantuon Ćakulon.

Program na livadi završio je ogromnim Vatrenim performansom, koji je privukao mnoštvo.

U „dnevnom“ dijelu dana za glazbeni se program pobrinuo DJ Odmori se, a navečer su publiku rasplesali izvrsni world music glazbenici izvodeći narodne tradicijske pjesme od Makedonije, Bosne i drugih država. U bendu nastupaju Irma Bulaja (violina, vokal), Pavle Kladarin (kontrabas, vokal), Juraj Valentić (gitara) i Ivan Judaš (djembe).

Sve u svemu, s ovakvim događajima, koji su vrlo dobro isplanirani i organizirani, “uspavana ljepotica”, kako kazuje naslov jedne monografije o Ćićariji, postaje ljepotica u cijelom svom sjaju. 

Pročitajte još...