LGBTIQ+ festival Homo, fešta! i ove godine donosi šarolik program u Poreč!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nataša Vajagić, programska koordinatorica za ženska i LGBTIQ+ ljudska prava iz Centra za građanske inicijative Poreč poslala nam je priopćenje vezano uz LGBTIQ+ festival u Poreču kojeg prenosimo integralno:

“Je ča je, ma da je – ni”  krilatica je osmog po redu izdanja festivala koju smo prepoznale kao realnu sliku stanja LGBTIQ+ ljudskih prava u Hrvatskoj i izazova s kojima se same suočavamo prilikom organizacije Homo, fešte! te samim time važnosti i prijeke potrebe aktivističkog angažmana.

Vodimo se i dalje onom “nije moja revolucija, ako ne mogu plesati” pa i ove godine donosimo mix edukativnog, kulturnog i zabavnog programa te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže od 21. do 23. rujna, da doznaju nešto novo, pitaju što ih zanima i ono najvažnije – da se druže i zabave!

Ulaz je slobodan!

Link na event:

https://www.facebook.com/events/297841002878183

Festival organiziraju Centar za građanske inicijative Poreč i Dugine obitelji u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč te udrugama K-Zona, Proces, ASK i SWASHTARA, uz financijsku podršku Grada Poreč-Parenzo.

PROGRAM

ČETVRTAK, 21.9.

Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1

18:00 – Projekcija filma “Vidjeti nevidljivo”

Island, 2019

Dokumentarni film / 1’22’’

Dokumentarac “Vidjeti nevidljivo” donosi priču o ulozi autizma u životima islandskih djevojaka i žena te uvjetima u kojima one žive. O autizmu govore same autistične žene, ali također i stručnjaci/kinje i specijalisti/kinje koji/e im pružaju svakodnevnu podršku i koji/e s njima rade.

Tražimo odgovor na pitanje zašto su ove žene društvu nevidljive. Sagledavamo i kako nedostatak pravilne podrške i nedostatak razumijevanja utječe na živote ovih žena i njihovih obitelji. Autistične žene mogu biti nadarene individualke s brojnim talentima i s lakoćom mogu doprinijeti društvu ako im se pruži šansa.

Nakon filma, održat će se panel rasprava kojoj će prisustvovati dr. sc. Jasmina Stošić, docentica i pročelnica odsjeka za inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i stručnjakinja u području autizma te dvije autistične osobe koje su dijagnozu dobile u odrasloj dobi, Sunčica Lovrečić Čekić iz Udruge ASK i Petra Linčić, studentica iz Rijeke.

PETAK, 22.9.

Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1

17:30 – Otvorenje festivala

18:00 – Razgovor s Duginim obiteljima: istraživanje o mentalnom zdravlju i istraživanje o duginim obiteljima u Hrvatskoj

Ovaj razgovor, organiziran u suradnji s udrugom Dugine obitelji, pružit će uvid u dva značajna istraživanja koja su usmjerena na razumijevanje i podršku LGBTIQ+ osobama te njihovim obiteljima.

Predstavit ćemo rezultate najvećeg istraživanja o mentalnom zdravlju lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba u Hrvatskoj, te razgovarati o životima obitelji u kojima je barem jedan roditelj LGBTIQ+ osoba.

Prvo istraživanje: “Mentalno zdravlje neheteroseksualnih osoba u Hrvatskoj”

(Istraživačice: Mirta Blažev, Matea Popov, Paola Laginja, Klara Juranović, Leonarda Lončarić)

Ovo istraživanje predstavlja ključne spoznaje o mentalnom zdravlju i manjinskom stresu lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba u Hrvatskoj. S provođenjem ankete na uzorku od preko 1600 osoba, istraživačice su stekle dubok uvid u njihovo mentalno stanje, uključujući aspekte poput depresije, anksioznosti, stresa, suicidalnih tendencija i konzumacije sredstava ovisnosti. Ovi dragocjeni podaci pomažu razumjeti izazove s kojima se LGBTIQ+ populacija u Hrvatskoj suočava i pružaju temelje za daljnje poboljšanje njihova mentalnog zdravlja.

Drugo istraživanje: “Dugine Obitelji u Hrvatskoj”

(Istraživačice: Marina Štambuk, Maja Tadić Vujčić)

Ovo istraživanje fokusira se na obitelji u kojima je barem jedan roditelj ili skrbnik/skrbnica LGBTIQ+ osoba. Kroz intervjuiranje ukupno 63 člana/ica obitelji, uključujući odrasle i djecu, istraživačice su istražile njihove životne priče i putove do roditeljstva. Preliminarni podaci koji će biti predstavljeni tijekom razgovora pružaju osnovne informacije o karakteristikama ovih obitelji i raznim aspektima roditeljstva.

Ova dva istraživanja zajedno predstavljaju korak naprijed u razumijevanju izazova i potreba LGBTIQ+ osoba te njihovih obitelji u našoj zemlji. Nakon prezentacija istraživanja, otvorit ćemo dijalog s publikom o raznim temama vezanim uz LGBTIQ+ zajednicu, kako bismo potaknuli razmjenu mišljenja i podršku za stvaranje inkluzivnijeg društva bez predrasuda i diskriminacije, te doprinesemo smanjenju homo/bi/transfobije u Poreču i Istri. Svi/e su dobrodošli/e!

19:30 Wine&Paint

Opusti se, zabavi i umjetnički izrazi na Wine&Paint radionici! Šljokice, paleta duginih boja i fino vino čekaju tvoju prijavu na radionicu. Broj mjesta je ograničen, stoga požuri i pošalji svoje ime i prezime na natasa@cgiporec uz naznaku “wine&paint”. Radionica je besplatna i sav materijal (i vino) su osigurani!

SUBOTA, 23.9.

Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1

 16:00 – Radionica “Seksualnost i rodni identitet: izvan binarnih perspektiva”

U današnjem društvu, razumijevanje složenih aspekata seksualnosti i rodnog identiteta postaje sve važnije. Pridružite nam se na interaktivnoj radionici koju organiziramo u suradnji s udrugom Dugine obitelji, povodom Međunarodnog dana vidljivosti biseksualnih osoba (koji se obilježava diljem svijeta 23. rujna).

Tijekom radionice istražit ćemo složene aspekte seksualnosti i rodnog identiteta, razgovarati o razumijevanju ovih tema kao spektruma, te naglasiti važnost razlikovanja između njih.

Radionicu organiziramo s ciljem poticanja osoba koje će sudjelovati na dublje razmišljanje o vlastitoj seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, te razbijanja predrasuda i stereotipa često vezanih za LGBTIQ+ osobe.

Također, tijekom radionice razjasnit ćemo razlike između biološkog spola, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i osjećaja privlačnosti, pomažući u boljem razumijevanju tih ključnih pojmova. Razmišljanje o važnosti prepoznavanja različitih komponenata rodnog identiteta i seksualnosti doprinosi stvaranju inkluzivnijeg društva, kao i stvaranju otvorenog dijaloga o seksualnosti i rodnom identitetu.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane osobe; bez obzira identificirate li se kao hetero ili LGBQ+, trans ili cis! Pridružite nam se kako bismo zajedno istražili/e ove važne teme i podržali/e raznolikost u našem društvu.

Za sudjelovanje na radionici prijavite se na natasa@cgiporec.hr uz naznaku “radionica”.

18:00 Panel “Je ča je, ma da je – ni”

Dva koraka naprijed, jedan unatrag, homo/bi/transfobija realnost je i svakodnevica u našem društvu. Napadi na LGBTIQ+ osobe i događanja, medijsko pisanje koje podržava nasilje, izazovi s kojima se suočavaju udruge koje se bave LGBTIQ+ pitanjima, važnost i utjecaj prajdova, to su teme kojih će se na panelu dotaknuti Ana Bačić (Udruga Proces), Daniel Martinović (Dugine obitelji), Duje Kovačević (aktivist i autor) i Nataša Vajagić (Seksizam naš svagdašnji, CGI). Panel moderira Maja Krištafor (aktivistkinja i novinarka).

19:00 Kviz “QUEE(r)Z”

Druženje uz kviz znanja namijenjen je LGBTIQ+ zajednici i saveznicima/ama, a organizira ga K-Zona. Kviz stavlja naglasak na poznavanje LGBTIQ+ kulture i povijesti, suzbijanje diskriminacije te radnička prava LGBTIQ+ osoba. Za osvajanje jedne od tri nagrade potrebno je znati ponešto o povijesti i pop kulturi, brzo razmišljati i imati dobro uho za mnogima omiljene pjesme.

U slobodno vrijeme pratiš sve moguće queer sadržaje na streaming platformama, Tiktok ti je krcat duginim bojama, a vikende najradije provodiš s ekipom igrajući društvene igre? Evo prilike da oformiš svoj tim, da udružite znanje i osigurate si neku od društvenih igara iz Carte Magice, poklon pakete najpoznatijeg brenda za seksualne igračke LELO ili pak poklon paketiće iznenađenja.

Ovaj kviz je ujedno i izvrsna prilika da na zabavan način naučiš malo više o suzbijanju diskriminacije na radnom mjestu, zakonima koji te štite ili se raspitaš o LGBTIQ+ friendly poslodavcima.

Kviz moderira Anja Mihajlović, velika zaljubljenica u kvizašku kulturu, a ujedno i pravnica na programu „Ravnopravnost svima!“, koja ti na licu mjesta može odgovoriti na upite vezane za tvoja prava kao LGBTIQ+ osobe na tržištu rada.

Timovi na kvizu mogu imati maksimalno 4 igrača/ice, a broj timova je ograničen.

Što trebaš učiniti? Prijavu pošalji što prije na adresu: emina@voxfeminae.net, napiši ime ekipe i broj članova/ica, a za dobru zabavu pobrinut ćemo se mi. Sudjelovanje na kvizu je besplatno, potrebne su samo prijava i malo zdrave kompetitivnosti.

Kviz i druženje za zajednicu organizira udruga K-zona u sklopu projekta „Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu”, koji za cilj ima doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTIQ+ osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju.

22:00 SWASHTARA party

Intersport Club, Zelena Laguna, Poreč

U goste nam stiže LGBTIQ+ party program SWASHTARA, na kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Pridružite nam se na jedinom godišnjem LGBTIQ+ partyju u Poreču i plešite do ranih jutarnjih sati uz DJ Demi!

Pročitajte još...