Planirate naredni vikend? Vrijeme je za Učkarski samanj!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ako danas već radite planove za naredni vikend, ovo je vijest za vas. Četrnaesti po redu Učkarski samanj održat će se u nedjelju, 4. rujna 2022. godine na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka, u trajanju od 10 do 20 sati.

Učkarski samanj najveći je sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera. Sajam će i ove godine obuhvatiti izložbeno-prodajni, kulturno-zabavni, ugostiteljski i edukativni program, koji će se proširiti i na novi Centar za posjetitelje Poklon. Nakon dvije godine pauze, sajam se vraća u prepoznatljivom stilu, uz bogati, cjelodnevni program, koji će, uz vrhunsku zabavu, zatvoriti istarske legende – Gustafi.

Na izložbeno-prodajnim štandovima predstavit će se preko 50 proizvođača i udruga koji će prezentirati svoje proizvode, usluge i zanate. Posjetitelji će se u ovom dijelu sajma moći upoznati s tradicionalnom izradom autohtonih glazbala, kovanjem željeza, izradom drvenih figurica, gljivarstvom, kulturnom baštinom Lovranštine, a posebna atrakcija i ove će godine biti tor s autohtonim životinjama: boškarinom, ovcom pramenkom, tovarima i kravama.

Prodajni dio sajma obuhvatit će bogatu ponudu lokalnih proizvođača, a među ostalim, na štandovima će se prodavati razni mliječni, mesni i suhomesnati proizvodi, med, voće, rakije i likeri, vina, craft pive, čajevi, proizvodi od konoplje i veprine, džemovi, prirodna kozmetika, domaći kolači, čokolade, fritule…

Ugostiteljski dio sajma ponudit će tradicionalne gastronomske specijalitete, na tri lokacije – na prarkiralištu Poklon, uz Planinarski dom Poklon te na terasi Planinskog bara u sklopu Centra za posjetitelje Poklon.

Tijekom cijelog trajanja sajma, posjetitelji će moći uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu, na dvije lokacije. Na glavnoj pozornici program će voditi Mario Lipovšek – Battifiaca, a nastupit će KUD Učka, Klapa Baladur, Mreža škola PP Učka, Tinta 910, Folklorno društvo Pazin, Domoljub 1909 te Gustafi.

Zabavno će biti i u Centru za posjetitelje Poklon, gdje će se tijekom jutarnjih sati odvijati predavanja, radionice te projekcija filma „Je letrika ubila štrige“, uz „Eko igraonicu“ na kojoj ćete moći zaigrati društvene igre s temom prirode, ekologije, zaštite prirode i sl. U popodnevnim satima, na terasi Planinskog bara, za veselu atmosferu pobrinut će se grupa Kantriders. Tijekom cijelog dana, posjetitelji će moći posjetiti interaktivni, interpretativni postav CZP Poklon po sniženim cijenama ulaznica.

Promet preko Učke će se, kao i prethodnih godina, za vrijeme sajma (od 9 do 21 sat) odvijati jednosmjerno, a tvrtka BINA Istra i ove je godine svim posjetiteljima omogućila sponzoriranu cijenu tunelarine od 10 kn. Osim automobilom, na sajam možete doći i besplatnim autobusom iz Opatije, koji će od 9 do 18 sati kretati svakih 30 minuta sa stanice na Slatini.

Do Poklona i ove godine možete doći pješke, uz vodstvo planinarskih društava Opatija i Knezgrad, koji organiziraju planinarske pohode s polaskom iz Lignja (Lovran) i Opatije.

Sve detalje i informacije vezane uz Učkarski samanj možete pronaći na internetskoj stranici Parka prirode Učka: www.pp-ucka.hr, a s dodatnim pitanjima možete se obratiti na info@pp-ucka.hr.

Pročitajte još...