‘Seksizam naš svagdašnji’ dosad objavio više od 1000 primjera seksizma

Facebook
Twitter
LinkedIn

Seksizam naš svagdašnji stranica je na društvenim mrežama Facebook i Instagram na kojima se gotovo svakodnevno objavljuju primjeri seksizma i homo/bi/transfobije iz medijskih članaka, oglašivačkih kampanja i izjava osoba na pozicijama moći.

Stranicu od 2017. godine vodi Centar za građanske inicijative Poreč, a otada broji preko 1000 objavljenih primjera, dok je 55 najgorih prijavljeno nadležnim institucijama koje redovito reagiraju. Medijima su izdane preporuke, upozorenja i sankcije, dok je nekoliko nacionalnih oglašivačkih kampanja uklonjeno.

Stranica je dosad vođena isključivo volonterski, no od 1.10. ove godine Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom i organizacijom Kvenréttindafélag Íslands ostvario je sredstva Islanda, Lihtenštajna i Norveške iz Fonda za aktivno građanstvo u okviru EGP grantova u iznosu od €89.812,51.

Ova sredstva od iznimne su važnosti za ključne probleme projekta – neprepoznavanje seksizma i njegove štetnosti, blage sankcije, normalizacija i prihvaćanje seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji, a time i u javnosti te njegovo rijetko i sporadično prijavljivanje. Opći cilj projekta je povećati poštivanje ženskih ljudskih prava putem smanjenja pojavnosti seksizma u medijima i oglašivačkoj industriji.

Projektom će se omogućiti:

  • dodatna edukacija organizacija civilnog društva koje će aktivno pratiti i prijavljivati medijske objave nadležnima,
  • kreiranje priručnika i policy preporuka za suzbijanje seksizma,
  • provedba medijske kampanje za osvještavanje problema i utjecaja seksizma na društvo

Kao rezultat navedenih aktivnosti, povećat će se broj prijava seksističkog sadržaja u medijima i oglašivačkim kampanjama, educirat će se javnost o štetnom utjecaju seksizma te će se zagovarati strože kazne za medije i oglašivače koji opetovano krše zakone i produciraju seksistički sadržaj.

Projekt „Seksizam naš svagdašnji“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Pročitajte još...