Sinoć je u Barbanu otvorena 48. Trka na prstenac

Facebook
Twitter
LinkedIn

Sinoć je svečanim podizanjem zastave Trke na prstenac službeno otvorena 48. po redu tradicionalna manifestacija u Barbanu koja se održava ovog vikenda na barbanskom trkalištu – Gradišću. Centralno mjesto ovogodišnjeg programa zauzimaju Trka za viticu u subotu i Trka na prstenac u nedjelju. Obje trke počinju u 17 sati.

Otvorenje 48. Trke počelo je u 20:30 sati, a sastavni dio svečanog otvorenja činilo je i čitanje imena ovogodišnjih 16 konjanika, i njihovih kopljonoša, koji sudjeluju u obje trke, a oni ove godine jesu:

 1. konjanik BABIĆ GVIDO, kopljonoša MATIJA VERBANAC, konj KIKA, vlasnik DANIEL BERTOŠA,
 2. konjanik BENČIĆ PETAR, kopljonoša ERIK ROŽA, konj ZEN, vlasnik PETAR BENČIĆ,
 3. konjanik BROSKVAR DANIEL, kopljonoša FILIP PAVLIĆ, konj DILA, vlasnica IVANA MATOŠEVIĆ,
 4. konjanik CELIJA BRUNO, kopljonoša LUKA LUPETINA, konj MEACULPA, vlasnici FAMILIJA CELIJA,
 5. konjanik GALANT GORDAN, kopljonoša PAULETIĆ MARIJAN, konj FURIA PIPI TAIČI, vlasnik GORDAN GALANT,
 6. konjanik GRABROVIĆ MILIO, kopljonoša ALDO PAUS, konj BLEKI, vlasnik DANIEL BERTOŠA,
 7. konjanik KANCELAR ANDREJ, kopljonoša DRAGAN POPOVIĆ, konj BORGUS, vlasnik KASAČKI KLUB DIAMANT,
 8. konjanik KANCELAR LUKA, kopljonoša FILIP FILIPOVIĆ, konj RANGER, vlasnik LUKA KANCELAR,
 9. konjanik OSIP ANTONIO, kopljonoša JURE PAUS, konj BISI, vlasnik RANCH BARBA TONE,
 10. konjanik OSIP STEFANO, kopljonoša FILIP GRGORINIĆ, konj FARESA, vlasnik STEFANO OSIP,
 11. konjanik ROJNIĆ MAKSIMILIJAN, kopljonoša MASSIMO ROJNIĆ, konj SINDI, vlasnik SAŠA ZAJGAR,
 12. konjanik ROJNIĆ MATTEO, kopljonoša MIHAEL BENAZIĆ, konj BIG MAGNA, vlasnik KASAČKI KLUB DIAMANT,
 13. konjanik ŠPADA GORAN, kopljonoša ENCO ŠPADA, konj ULIKA, vlasnik IVAN TERLEVIĆ,
 14. konjanik UČKAR DIEGO, kopljonoša LEONARD DRAGUZET, konj STELA, vlasnik IVAN ŽGRABLIĆ,
 15. konjanik UČKAR SILVIO, kopljonoša IVAN DURAS, konj SCHELDON, vlasnik ĐANI KANJIR,
 16. konjanik VALE ALEKSA, kopljonoša PETAR ROCE, konj MICI, vlasnik RANCH BARBA TONE.

 

Kao ovogodišnju zanimljivost među natjecateljima, konjanicima, možemo istaknuti da je Maksimilijanu Rojniću ovo trideseti, Andreju Kancelaru i Gordanu Galantu dvadeseti nastupa na Trci na prstenac.

Svečanost otvorenja manifestacije uveličale su Barbanske mažoretkinje i KUD Barban. Nakon podizanja zastave, veliki broj posjetitelja uputio se u Centar za posjetitelje gdje je svečano otvorena izložba „Okreni se na kraju“ autorice Elene Kiss.

Petak je bio posvećen i odigravanjem prijateljskih utakmica nogometa između susjednih općina. Tijekom večernjih sati na Placi se okupio poveći broj mladih i onih koji se tako još uvijek osjećaju ne bi li uživali u nastupu Malvazija benda, a istodobno se zahuktavao turniru u briškuli koji je održan u dvorištu škole.

Danas kreće zagrijavanje uz iščekivanu Trku za viticu. S početkom u 17 sati svi će zaljubljenici pratiti Viticu i odmjeravati spremnost konjanika i konja.

Od iznimne važnosti za Trku na prstenac je i suradnja s Hrvatskom radio televizijom. I ove godine Trku na prstenac prenosi uživo, u nedjelju na četvrtom programu Hrvatske televizije (HRT4). Trka  će se moći pratiti od 17.15 sati.

Subota je tijekom jutra posvećena najmlađima koji sudjeluju na manifestaciji i radionicama Robotrke na prstenac.  Ove godine Robotrka ima deseto izdanje, a nakon Robotrke, s početkom u 11 sati djeca mogu sudjelovati u zabavno-edukativnoj igri Potraga za prstencem.

Trka za viticu koja se održava subotom počinje u 17 sati na Gradišću. Nakon Vitice slijedi natjecanje u gađanju glinenih golubova isto na Gradišću u 21:30 sati. Nastavak subotnjeg programa zagrijat će se uz glazbeni nastup Željka Bebeka i Replay banda.

U nedjelju je vrhunac svih događaja i programa manifestacije. Tada se očekuje najveći broj posjetitelja kada se održava 48. Trka na prstenac. Program počinje promenadnim  koncertom limene glazbe, mažoretkinja i KUDA-a Barban.

Trka na prstenac počinje u 17 sati! Nakon održanog natjecanja, i proslave pobjednika, zabava svih čeka na Placi uz Mladena Grdovića i Night Express band. Oko 22 sata očekujemo i šećer na kraju, vatromet.

„Posebno hvala svima koji su podržali održavanje ove vrijedne tradicijske manifestacije, kao što je glavni sponzor HEP d.d., zatim Fortenova grupa te tvrtkama Rudan d.o.o. i A.B.S.,“ izjavio je predsjednik Društva Trka na prstenac Aldo Osip.

Ova, 48. po redu Trka na prstenac održat će se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, te se očekuje njegov dolazak i da slavodobitniku preda Štit Predsjednika Republike.

Pobjednik Trke za viticu u subotu dobija viticu tvrtke Zlatarna David i novčanu nagradu koju je osigurao sponzor ABS d.o.o. iz Barbana u iznosu od 2.000 eura. Nagradu pobjednika nedjeljne Trke na prstenac osigurala je tvrtka Rudan d.o.o. i to u iznosu od 5.000 eura.

Organizatori se zahvaljuju i ponosni su na glavne sponzore te suradnju s tvrtkama: HEP d.d., Fortenova grupa, Rudan d.o.o. i A.B.S.

Pročitajte još...