VELIKA NEPRAVDA | Grad Rovinj dodijelio niti trećinu sredstava namijenjenih za medije, a RovinjFM i IstraIn nisu dobili ni lipe?!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grad Rovinj je oduvijek bio specifičan. Tako je bilo i ovog siječnja kada je ta lokalna samouprava otvorila Javni poziv za financiranje programskih sadržaja elektroničkih medija u 2023. godini. Jučer je i donijela odluku o odabiru pružatelja medijskih usluga elektroničkih medija.

Iako je u prvotnom javnom pozivu stajalo kako je Grad Rovinj za potrebe financiranja programskih sadržaja elektroničkih medija u 2023. osigurao u proračunu iznos od 48.901,73 Eura, jučerašnjom odlukom je jasno kako će od tog iznosa u promidžbu i oglašavanje putem ovog svojevrsnog natječaja uložiti tek 13.800 eura, odnosno niti trećinu od planiranog.

Sama provedba bila je osebujna, da tako kažemo. Prijavilo se 13 nakladnika, od čega su svu potrebnu papirologiju navodno dostavila samo petorica, a četiri su medijska subjekta dobila sredstava, od čega jedan 500 eura, drugi 800.

Samo povjerenstvo u kojem su bile Odete Sapač, Dubravka Svetličić i Maria Črnac Rocco najprije piše ovako:

„Povjerenstvo je prije svega konstatiralo da su prijave uglavnom nedovoljno argumentirane, neadekvatno ispunjene odnosno nedovoljno detaljno obrađene napose u obrascima se ne odgovara na postavljena pitanja već se stječe dojam da se sadržane fraze koriste i kopiraju iz drugih/drugačijih prijava. Čak i sa onim nakladnicima sa kojima se surađuje godinama i svakodnevno, nisu na dovoljno dobar i precizan način opisali ono što već rade, te su time dobili puno manje bodova za svoje programe od onoga što u stvarnosti zaslužuju, jer se naravno, Povjerenstvo moglo povoditi samo onime što je napisano u obrascima. U drugom dijelu prijava, iako su predloženi programi vrlo interesantni, ne odgovaraju cilju i svrsi Javnog poziva. Iznenadio je broj prijava sa nepotpunim dokazima te dio prijava koji nisu iznijeli realne troškove proizvodnje programa odnosno koji su izrazili troškove puno više u odnosu na dosadašnju suradnju.“

…da bi nakon toga u jednom odlomku napomenulo zbog čega je određeni medij dobio najveću svotu – 10 tisuća eura od 13,8 dodijeljenih – ovako:

„…je jedan od onih nakladnika koje je loše ispunila prijavu za provjereno dobar program (prosudba temeljena na dugogodišnjoj suradnji). U obrascu je odgovorna osoba potpuno propustila navesti da je program dvojezični, da se u istome njeguju sadržaji na čakavskom narječju i rovinjskom dijalektu te da svoj sadržaj objavljuje i na FB stranici, što bi mu priskrbilo dodatne bodove.“

Dakle, u razmaku od pola stranice, najprije imamo kako se „Povjerenstvo moglo povoditi samo onime što je napisano u obrascima“, a malo nakon toga se prosuđivalo na temelju dugogodišnje suradnje. Također, jako bode u oči da dva najjača rovinjska medija – RovinjFM i IstraIn nisu dobili niti jednu lipu.

Javni pozivi za sufinanciranje programskih sadržaja medija su načelno dobro osmišljeni, ali nažalost, neki su uspjeli i to „prostituirati“ te samo formalnom transparentnošću prikriti veliku netransparentnost u praksi.

Pročitajte još...