Ova se namirnica jede najčešće za blagdane, a trebalo bi puno češće – u Istri postoji tvrtka koja je po njoj poznata!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Bakalar je riba izrazite kvalitete koju cijene i na našim područjima. Ima dugu tradiciju pripreme, a najviše se lovi na sjeveru Europe, ponajviše se time bave norveški ribari. Malo je poznato što su sve benefiti jedenja bakalara.

Smanjuje kolesterol

Bakalar, kao i mnoge vrste riba, sadrži puno omega-3 masnih kiselina. Unos dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog kolesterola.

Održava krvni tlak pod kontrolom

Studije su pokazale da konzumacija omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni tlak, kao i rizik od srčanih bolesti. Uz to, redoviti unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog tlaka nego smanjenje unosa soli.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Dokazano je da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 posto. Konzumiranje ribe poput bakalara barem jednom tjedno također smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Poboljšava funkcioniranje mozga

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, odaberite bakalar. U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji izvijestili su da prehrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje utjecaj gena koji je povezan s razvojem Alzheimerove bolesti. Također, normalne razine folata i vitamina B12 u krvi povezane su sa smanjenom razinom demencije ili drugih poremećaja kognitivnih funkcija. Upravo sve te blagodati se nalaze u bakalaru.

Može smanjiti rizik od raka

Bakalar ima još jedno čudesno djelovanje. Naime, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a upravo je bakalar bogat ovim važnim nutrijentima.

U Istri je daleko najpoznatiji proizvođač bakalara tvrtka Alden iz Baderne. Njihov pogon za proizvodnju bakalara, odnosno obrade te ribe otvoren je daleke 1993. godine, a iza cijele tvrtke stoji prvenstveno nadaleko poznati Petar Banko.

Pročitajte još...