FOTO: Izvode se radovi sječe i obnove šume podno Gortanovog brijega

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na ulazu u Pazin iz smjera Poreča i Kičera, nasuprot asfaltne baze, unazad par mjeseci djelatnici Hrvatskih šuma izvode radove intenzivne sječe, koji su zapravo posljedica sušenja stabala odnosno propadanja dijelova šume. Radovi sječe na ukupnoj površini od 5 ha su pri kraju, nakon čega će uslijediti pripremni radovi i sadnja sadnica hrasta cera, vrste koja suvereno dominira ovim šumskih područjem.

Iz Hrvatskih šuma obavijestili su nas kako su radovi pridobivanja drva iz šume, u šumskom predjelu Kamuš brijeg, odnosno podno Gortanovog brijega, kako se još naziva, zapravo prva faza sanacije i obnove tog šumskog područja, a koji se nadovezuju na susjedni šumski predio s kojim to područje graniči gdje radovi sanacije i obnove šume traju još od 2016. godine.  

Za očekivat je da će se sljedećih godina pojaviti i potreba za njegom posađenih sadnica, u vidu zaštite mladih biljaka od agresivnih biljnih vrsta u okruženju, od kojih se posebno ističe kupina.

Iz Hrvatskih šuma ističu i kako je u dijelovima šumskog predjela Kamuš brijeg unazad više godina došlo do smanjene vitalnosti šumskog ekosustava. Problemi sušenja i propadanja stabala u ovom šumskom području primijećeni su još prije desetak godina, kada je nakon iznimno sušne zime, a zatim i cijele 2012. godine, uslijedila iznimno kišna i vlažna 2013. godina.

Stoga su radovi koji se trenutno na tom šumskom području odvijaju zapravo posljedica sušenja stabala, odnosno propadanja dijelova šume pod utjecajem klimatskih promjena, a čije, pak,  posljedice sve više i sve češće dolaze do izražaja.

Pročitajte još...