Četvero ćaknutih Pazinaca u avanturi života na reliju od Budimpešte do Bamaka

Facebook
Twitter
LinkedIn

Za reli Pariz – Dakar su svi čuli, no za najveći amaterski rally na svijetu Budimpešta – Bamako je čuo manji broj njih, a radi se o amaterskom pandanu, na koji se odlučila odvažnih, hrabrih, ali i pomalo ‘ćaknutih’ Pazinaca – Paolo Rigo, Mario Zorko, Antonio Radoš i Nino Pilat Nikšić, okupljenih u ekipu Chrni breki.

Kako bi se pripremili za ovu životnu avanturu radili su na restauraciji svog Land Rover Defender 110 iz 1996. godine s kojim su krenuli iz mađarske prijestolnice put Bamakoa – glavnog grada države Mali i prolazi kroz Austriju, Italiju, Francusku, Španjolsku, Maroko, Zapadnu Saharu, Mauritaniju te Mali.

Kako im ide, možete pratiti na njihovoj Facebook stranici, a posljednje javljanje ovog veselog četverca je iz pustinjskog predjela između Maroka i Alžira.

Reli je smislio mađarski internetski poduzetnik i radijski DJ Andrew G. Szabo, koji je želio dati ljubiteljima relija jeftiniju i ne toliko strogu opciju, za razliku od relija Pariz – Dakar.  Reli se održava od 2005. godine. Iste te godine sudjeluje 42 ekipe, a do cilja nisu stigle samo dvije ekipe. 2007. godine reli već broji oko 100 timova i samo 10 timova nije prošlo cilj. Idućih godina reli mijenja rute i cilj.

Razlozi zbog kojih se mijenja ruta i cilj su terorističke prijetnje, politička nestabilnost protkana brojnim nemirima u državama kroz koje prolaze, a naravno postoji i mogućnost otmice. Pazinci sudjeluju u ovoj avanturi, kao jedna od 247 ekipa i među 554 avanturista iz 45 zemalja svijeta – uz desetak vozila organizatora u pratnji. Kako im ide, možete pratiti na njihovoj Facebook stranici

Budimpešta-Bamako je i humanitarni reli, gdje natjecanje ide ukorak s humanitarnim ciljem, a to je ove godine prikupljanje 20 tisuća dolara za kupnju solarnih panela za školske zgrade i 2.000 sadnica voća koje bi se posadile u Siera Leoneu. naime, ovogodišnja ruta produžena je do glavnog grada te države – Freetowna.

Bamako je glavni i najveći grad države Mali s oko 1,8 milijuna stanovnika. Trenutačno se procjenjuje da ima najbrži rast stanovništva u Africi i šesti najbrži na svijetu. Nalazi se u južnom dijelu države, na lijevoj obali rijeke Niger. Važnije gospodarske aktivnost su proizvodnja duhana, sisala i ulja, prehrambena, metalna i tekstilna industrija; rezbarstvo u drvu i slonovoj kosti. Grad ima željezničku vezu s lukom Dakar te zračnu luku.

Važnije znamenitosti Bamakoa koji je kulturno i gospodarsko središte države su između ostalih i Ružičasta tržnica, Nacionalni muzej Malija, Predsjednička palača i druga vladina zdanja, Nacionalna knjižnica, Velika džamija i BCEAO Tower.

Pročitajte još...