Daniela Drandić ambasadorica je Erasmus Plus programa iz područja obrazovanja odraslih

Facebook
Twitter
LinkedIn

Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) imenovala je četiri Erasmus+ ambasadora iz područja obrazovanja odraslih za razdoblje 2022. – 2024. godine, za područje cijele Hrvatske. Riječ je o iskusnim korisnicima s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata, a jedna od njih je i Daniela Drandić iz Bala, koja surađuje na projektima s pazinskim ustanovama.

Uloga mreže ambasadora je promovirati program Erasmus+ diljem Hrvatske, informirati o mogućnostima koje program pruža, a organizacijama zainteresiranim za sudjelovanje u programu kao i Erasmus+ korisnicima pružiti praktične savjete za što uspješniju pripremu projektnih prijedloga i provedbu projekata.

Erasmus+ u području obrazovanja odraslih nudi mogućnosti obrazovanja kroz cijeli život za sve odrasle osobe, od umirovljenika preko nezaposlenih do osoba s manje mogućnosti. Obrazovanje ranjivim skupinama u društvu pruža priliku za kvalitetniji život što je ujedno i jedan od prioriteta programa Erasmus+. Projekti mogu biti usmjereni na mobilnosti ili partnersku suradnju s inozemnim ustanovama. Odlazeći na mobilnost u različite ustanove u inozemstvu sudionici stječu nova iskustva i znanja te dijele dobre prakse. Projekte mogu prijaviti organizacije koje provode formalno, neformalno i informalno obrazovanje odraslih poput pučkih otvorenih učilišta, knjižnica, muzeja, centara za kulturu, udruga, lokalnih i regionalnih tijela te drugih organizacija aktivnih u području obrazovanja odraslih.

Izabrani ambasadori su naši korisnici s dugogodišnjim iskustvom u provedbi Erasmus+ projekata stoga je njihova suradnja s Agencijom od iznimne važnosti jer našim prijaviteljima i korisnicima mogu pružiti konkretne i praktične savjete te predstaviti prokušane primjere uspješnih razvoja projektnih prijava i provedbe projekata.

Daniela Drandić voditeljica je programa Reproduktivna prava u udruzi Roda koja je odmah po zaposlenju iskazala želju za sudjelovanjem u Erasmus+ projektima. Uz mentoriranje AMPEU-a i drugih iskusnih provoditeljica programa, gospođa Drandić je saznala kako Erasmus+ nije samo za studente, kao što većina misli, i tako napokon započela svoju Erasmus+ priču. Danas aktivno i uspješno provodi različite projekte u području obrazovanja odraslih, a kao najznačajnije Erasmus+ ostvarenje navodi platformu za e-učenje koju je partnerski tim kreirao nakon završetka edukacija održanih u sklopu projekta. S ponosom naglašava kako je platforma jako popularna te kako je svaka treća trudnica u Hrvatskoj pohađala neki njihov e-tečaj. Uz to naglašava da im je sudjelovanje u Erasmus+ projektima omogućilo podizanje vlastitih kapaciteta za obrazovanje odraslih, ali i kreiranje korisnih digitalnih alata za roditelje poput knjige o trudnoći, porodu i babinju koja je dostupna kao e-knjiga i zvučna knjiga, zatim mobilne aplikacije Expecting za trudnice i njihove partnere te mobilne aplikacije Growing za roditelje djece starosti do 3 godine. Titulom Erasmus+ ambasadora izuzetno se ponosi osobito jer se u projektima ponekad susretala s velikim izazovima koje je, zahvaljujući podrški zaposlenih u AMPEU-u, uspjela savladati. Upravo zato preporučuje svojim kolegicama i kolegama mogućnosti koje Erasmus+ nudi svim vrstama organizacija koje se bave obrazovanjem odraslih.

-AMPEU je jedan od rijetkih donatora kojemu je na prvo mjesto kvalitetna provedba projekta i kvalitetni ishodi, a na drugom mjestu administracija, što je rijetkost u Hrvatskoj danas, rekla je Drandić prilikom imenovanja.

Pročitajte još...