Darko Suman i Vesna Vujasin Ilić među najuspješnijim hrvatskim učiteljima u 2022. godini

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ministarstvo znanosti i obrazovanja održalo je svečanu dodjelu nagrada najuspješnijim hrvatskim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2021./2022. koja je održana je u srijedu na Svjetski dan učitelja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. Među njima je i dvoje iz pazinskih odgojno-obrazovnih institucija Darko Suman iz Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin te Vesna Vujasin Ilić iz Gimnazije  i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu.

Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje unazad posljednjih nekoliko godina, a u novom je krugu povjerenstvo odabralo je 513 najuspješnijih u školskoj godini 2021./2022. koji su nagrađeni novčanim iznosom od 10.000 kuna bruto. Čitav popis nagrađenih, kao i obrazloženja dodjele, nalaze se pri dnu teksta.  Ideja je da se nagradom honorira rad i vrijednost kvalitetnih, motiviranih i inovativnih pojedinaca. Putem javnog poziva koji je bio otvoren u lipnju vrednovale su se aktivnosti ostvarene u razdoblju od 16. lipnja 2021. do 15. lipnja 2022.

Vesna Vujasin Ilić istaknuta je matematičarka već dugi niz godina u vrhu prema svojim rezultatima, a MZO je na slijedeći način obrazložilo njenu nagradu: „Mentorstvo učenicima na natjecanjima i smotrama; predavanja, radionice, edukacije i dijeljenje primjera dobre prakse;  doprinos struci radom u stručnim vijećima i udrugama koje unapređuju struku; objavljivanje stručnih članaka; unapređenje rada škole.“

U obrazloženju nagrade za Darka Sumana istaknuti je nastavnik tehničke kulture stoji da je dobivena za mentorstvo učenicima na državnom natjecanju, održana predavanja ili radionice na županijskoj, međužupanijskoj, državnoj ili međunarodnoj razini, rad u udruzi, objavu stručnog članka i knjige, unapređenje rada škole i sudjelovanje u istraživanju.

 

Povodom Svjetskog dana učitelja ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je učiteljski poziv plemenit jer je ljudski život u načelu trajno učenje te da ljudi postajemo učeći i poučavajući.

Podsjetio je kako se učiteljski dan slavi na isti dan širom svijeta zahvaljujući inicijativi UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu, koja je ustanovila obilježavanje statusa učitelja.

 

Pročitajte još...