Etnografski muzej Istre partner na projektu “Ugroženi identiteti” koji je jučer dobio nagradu Europske muzejske akademije!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nakon što je u srpnju na adresu muzeja Vest-Agder iz norveškog Kristiansanda s kojim surađuje i pazinski Etnografski muzej Istre stigla nominacija su za prestižnu nagradu Luigi Micheletti i nagradu DASA Europske muzejske akademije, jučer je obznanjeno i kako je ova prestižna nagrada i stigla u ruke ovog norveškog muzeja i njihovih partnera.

Svečana dodjela nagrada održana je u MUDAM-Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean, Luksemburg, nakon godišnje EMA konferencije, koja je održana u Esch-sur-Alzette i univerzitetskom okrugu Esch-Belval, a muzej je predstavljala Tamara Nikolić Đerić.

Nagrada Luigi Michelletti dodjeljuje priznanje inovativnim muzejima i izložbama povijesti, znanosti, tehnologije, industrije, znanstvenih centara, eko-muzeja i interpretacijskih centara 20. stoljeća.

Nagradu podupire Zaklada Luigi Micheletti, istraživački centar za suvremenu povijest, specijaliziran za prikupljanje i širenje materijalne i nematerijalne baštine 20. i 21. stoljeća.

Nagrada DASA prepoznaje muzeje koji su posvećeni edukaciji i komunikaciji na inovativan način, zbog svježih koncepata, izvanrednog dizajna izložbi i scenografije kao i posebnih metoda prijenosa znanja.

 

Projekt Identity on the Line (I-ON) predstavlja suradnički projekt između šest muzeja i jednog sveučilišta, koji zajedničkim radom istražuju dugoročne posljedice raznih migracijskih procesa, bilo prisilnih ili dobrovoljnih, koji su se odvijali u Europi u posljednjih 100 godina.

 

Skupljanjem i diseminacijom iskustva bivših migranata i njihovih potomaka, odnosno njihovim sažimanjem i smještanjem u činjenične povijesne kontekste, otkrili su i prenijeli zajedničke karakteristike migracije od prošlih do budućih generacija.

Prioritet izložbe je pojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru kako u suvremenih migranata, tako i u onima koji su se već nastanili te njihovim zajednicama-domaćinima. Oslanjajući se na slične pristupe i koristeći iste metode, partnerski muzeji iz Norveške, Švedske, Danske, Poljske, Litve, Slovenije i Hrvatske radit će na jednom važnom migracijskom procesu u svojoj zemlji tako što će prikupiti i predstaviti osjetljive naracije na lokalnim izložbama.

Pročitajte još...