Stranka Možemo! nema samo jednog čelnika – na prošlotjednoj Skupštini predstavila dva koordinatora

Facebook
Twitter
LinkedIn

Na prošlotjednoj Skupštini, izabrano je novo vodstvo stranke Možemo! na period od dvije godine. Zanimljivo, ta politička platforma jedina u Hrvatskoj nema jednog čelnika. Za dvoje stranačkih koordinatora, članstvo je izabralo Sandru Benčić, predsjednicu saborskog kluba stranke i Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba.

Članstvu stranke obratili su se, na početku Skupštine, u ime Europske stranke zelenih Thomas Waitz, supredsjedatelj stranke i zastupnik u Europskom parlamentu, Dobrica Veselinović ispred Ne davimo Beograd, predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grbin, Marina Ivandić i Iva Ivšić, koordinatorice Zagreb je NAŠ!, predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin, Igor Miošić ispred Srđ je Grad, predsjednik Zelene alternative – ORAH Zorislav Antun Petrović i Marijana Sumpor, predsjednica Nezavisne liste Zagreb. Strani i domaći gosti i koalicijski partneri dali su snažnu podršku budućoj suradnji u provedbi suvremenih politika ljevice. 

U Upravni odbor su izabrani Danijela Dolenec, Damir Bakić, Dušica Radojčić, Teodor Celakoski, Đuro Capor, Urša Raukar-Gamulin i Jelena Miloš; dok je u Vijeće stranke Možemo! izabrano sljedećih 30 kandidata: Igra Šain Kovačević, Ana Matan, Morena Lekan Štiglić, Petra Marčinko, Tamara Visković, Ivana Brajdić, Luka Korlaet, Marko Giljača, Nebojša Zelič, Hana Paleka, Ivica Profaca, Svibor Jančić, Boris Kiš, Marija Brajdić Vuković, Dražen Lučanin, Ivan Slavica, Dobriša Adamec, Miha Paus, Violeta Pancer, Orjen Petković, Ana Marković, Martina Podboj, Slaven Boljun, Tanja Jadrešić, Noel Mirković, Radenko Sloković, Davor Vuković, Ana Fonović, Nada Stanković i Nevenka Sudac-Vinski.

Novi široki sastav upravnih tijela nastavlja graditi stranku temeljenu na znanju, optimizmu i zajedništvu i ideje zelene ljevice stavljati u fokus političke borbe, borbe za bolju, zelenu budućnost i ekonomsku i društvenu jednakost. Sam izborni proces pokazao je izrazito visoki stupanj rodne osviještenosti članstva pa je i bez primjene rodne kvote u sva tijela izabrano minimalno 50 posto žena.

“Ideje javnog stanovanja, zelene transformacije, solarizacije Hrvatske, zaštite pomorskog dobra i obale, borbe protiv turistifikacije i monokulture turizma, potrebe zelene reindustrijalizacije, oslanjanje na lokalne resurse, zaštite ljudskih prava, porezne pravde i ekonomske i društvene jednakosti više nisu ideje s margine ljevice, nisu neka politička niša nego su na razini vrijednosti prepoznate i korespondiraju s potrebama većine u ovoj zemlji i to nam daje pravo i daje nam nadu da je velika promjena moguća. U narednom periodu ćemo još više naših kapaciteta usmjeriti na razvoj stranke, ljudi u stranci, širenje stranke ali i pozicioniranje kao središnje lijevo-zelene stranke u Hrvatskoj. Ljevica sigurno ima ideje, rješenja i viziju za drugačiju, uspješniju, zadovoljniju zemlju i ljude. Na nama je da aktiviramo velik dio stanovništva da sljedeće godine na izbore izađe i bira razvoj umjesto stagnacije, kvalitetu života umjesto preživljavanja, dostojanstvo umjesto ucijenjenosti i nesigurnosti, perspektivu umjesto bijega iz zemlje, jednakost umjesto pristanka na život na margini”, rekla je koordinatorica stranke Sandra Benčić.

Novoizabrani koordinator, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je nakon današnje skupštine ispunjen optimizmom i dobrom energijom jer je, zajedno s vodstvom stranke svjestan kvalitete političke organizacije koju zajednički grade. “U stranci imamo hrabre, nepotkupljive, odgovorne i profesionalne ljude, s kojima idemo u superizbornu godinu. Na lokalnim izborima smo 2017. godine prvi put bili iznenađenje, zatim smo bili iznenađenje parlamentarnih izbora 2020., a zatim i lokalnih izbora 2021. godine. Procesi spajanja sa Zagreb je NAŠ! i Novom ljevicom su nam važni da ojačamo i povežemo zeleno-lijeve političke opcije. Pokazali smo da stvari možemo mijenjati korjenito, prvo na lokalnoj razini, a vjerujem da ćemo dobiti mandat da provodimo duboke, korjenite promjene i u cijeloj zemlji, kako bi Hrvatska postala zemlja održive ekonomije i rodne ravnopravnosti”, rekao je Tomašević.

Podsjetimo, stranka Možemo!, osim zagrebačkog gradskog čelnika, ima i pazinsku gradonačelnicu Suzanu Jašić.

Pročitajte još...