Gradska knjižnica nastavlja s projektom “Knjiga u ruku – put pod noge” i “PUT – Pazin : Tugomil Ujčić” koji će se osim u Pazinu odvijati u okolnim općinama

Facebook
Twitter
LinkedIn

Osim književne šetnje Pazinom po već poznatim rutama te s dodatnim podacima i zanimljivostima, Gradska knjižnica Pazin planira izaći iz okvira samog grada. Pazinu i pazinskoj knjižnici gravitiraju stanovnici općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

Plan je istražiti legende i priče iz ovih područja ili pak napisati skroz novu priču vezanu uz ova mjesta te ju obraditi kroz radionicu u vrtiću ili školi. Na taj način  predškolci i školarci i dalje Pazin otkrivaju kroz književnu šetnju, ali otkrivaju i svoje mjesto.

Knjižnica ovako izlazi iz svojih „zidova” i još više se približava korisniku. Tijekom proteklih godina održavani su programi u svim vrtićima u Cerovlju, Gračišću, Karojbi, Lupoglavu, Motovunu, Svetom Petru u Šumi i Tinjanu. Nažalost, epidemija covid-19 spriječila je provedbu projekta 2020. u školama i vrtićima pa je projekt preusmjeren na digitalne medije i sadržaje.

Projekt Knjiga u ruku, put pod noge zamišljen je kao svojevrsno otkrivanje Pazina i Pazinštine kroz svijet književnih djela, mitova i legendi.

Tijekom prethodnih godina osmišljene su i realizirane književne šetnje sa sljedećim stanicama:

Ø  Književna stanica na glavnom gradskom trgu gdje se u neposrednoj blizini nalazi Park istarskih velikana. U parku se nalazi bista Vladimira Nazora te i prva stanica na književnoj ruti. Na ovoj stanici sudionici projekta upoznaju se s Nazorovim likom i djelima kroz pripovijedanje i čitanje kratkih ulomaka iz njegovih djela.

Ø  Sljedeća književna stanica nalazila se u Ulici Jurine i Franine. U suradnji s drugim gradskim udrugama poput Društva „Naša djeca” Pazin i Društva likovnih stvaratelja Pazin sudionici projekta bili bi upoznati s likovima Jurine i Franine, dvojice najpoznatijih istarskih seljaka. Književne i literarne teme bi na ovoj stanici bile obrađene i prikazane kroz animirani film koji je autorsko djelo suradnice na projektu.

Ø  Jedna stanica književne šetnje je Kuća za pisce – Hiža od besid. Sudionici projekta upoznaju se s ovim rezidencijalnim projektom i autorima koji su boravili u Pazinu. Također, upoznaju se s novijom hrvatskom književnosti s posebnim naglaskom na crtice i opise Pazina i Istre koje su gosti uklopili u svoja djela.

Ø  Književna stanica nalazi se u i blizini župne crkve gdje je spomen ploča Tugomilu Ujčiću posvećena zavičajnom pjesniku, književniku, autoru brojnih djela vezanih za Pazin i okolicu.

Ø  Stanica književne šetnje je i kod Kuće za pisce – Hiže od besid. Predstavljaju se dijela autora nastala tijekom rezidencijalnih boravaka autora u Pazinu.

Ø  Književna šetnja Pazinom završava pored pazinskog Kaštela. Uz neposrednu blizinu ponora Pazinske jame sudionici projekta upoznaju se s legendama i predajama vezanim uz Pazin i Pazinštinu. Na ovoj književnoj stanici planirana je suradnja s Muzejom grada Pazina.

Projektom su obuhvaćena djeca od otprilike 12 godina starosti, tj. učenici šestih razreda osnovne škole. Osim djece, u projekt su bili uključeni i tinejdžeri, a primjećuje se interes i kod odrasle publike za sudjelovanjem u šetnji.

2021. godine osmišljena je i izrađena virtualna karta središnje Istre koja posjetitelja, čitatelja uvodi u projekt, a potom i na osam lokacija – Pazin i općine Pazinštine (Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi, Tinjan). Svako mjesto opisano je kratkim tekstom te se nudi poveznica na mrežne stranice Gradske knjižnice Pazin i tekst priča inspiriranih lokacijom. Karta je ove godine nadopunjena nudeći opciju onima koji daju prednost slušanju priča te je omogućena audio verzija svake priče. Posjećene su vrtićke skupine u općinama te je s njima provedena radionica razvijanja pažnje, buđenje mašte i kreativnosti nitima vodiljama cijelog projekta (ilustracijama iz priča, legendi, mitovima vezanim za središnju Istru). Sa skupinom mladih održana je i radionica izrade igre „Pazi(n) ne ljuti se!” kroz koju djeca uče nazive Pazinu pripadajućih općina, a cilj je u srcu Istre – Pazinu.

 

 PUT: Pazin – Ujčić Tugomil

 Zajednički projekt Gradske knjižnice Pazin i Državnog arhiva u Pazinu čiji je cilj digitalizacija, zaštita i trajno očuvanje odabranih djela pazinskog pjesnika, prozaika, dramatičara i publicista Tugomila Ujčića započeo je 2020. godine kada su digitalizirana tri autorova naslova: Castrum Pisinum 983, Pazin i okolica i Po pazinskeh briegah. Projekt je nastavljen 2022. godine kada su na isti način trajno očuvane još četiri Ujčićeve knjige: Grad gradile vile, Pjesme jednog srednjoškolca, Pod usijanom krunom i  Žrtvena trodnevnica.

Građa je digitalizirana u suradnji s Državnim arhivom u Pazinu kojemu je autor poklonio svoju knjižnicu od 3600 svezaka. Digitalizirani naslovi dostupni su široj javnosti na mrežnim stranicama knjižnice i arhiva. Planira se nastavak projekta i u 2023. godini digitalizacijom šest bilježnica neobjavljenih rukopisa Ujčićeve poezije. Dosadašnji rezultati projekta predstavit će se na Sajmu pazinske knjige 10. studenoga u holu Spomen doma u Pazinu.

Pročitajte još...