OVOGODIŠNJI LAUREATI: Vesna, Vinko, Matan, Ines, Ranko, Serđo, Klaudio, Ivan, Valter, Marija, Vesna i Mirjana su zaslužili priznanja Grada Pazina!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grad Pazin je u petak na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina dodijelio godišnje zahvalnice, povelje, nagrade i plakete. U nastavku donosimo sve dobitnike uz opise.

Vesna Rusijan – Plaketa Grada Pazina

Kao znak priznanja za dugogodišnji predani rad kojim je unaprijedila rani i predškolski odgoj na području grada Pazina te za njenu drugu veliku strast – a to je razvoj psihologije kao znanosti. Dio svog profesionalnog vijeka provela je prodavajući na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Puli – Odsjeku Psihologije, a uza sve to rado volontira u brojnim udrugama te je aktivna članica istarskog tima za psihološke krizne intervencije, autorica je i niza stručnih članaka o predškolskom odgoju i psihologiji, a od 2006. godine ponosna je UNICEF-ova mentorica iz područja prevencije vršnjačkog nasilja. Ovo je naravno samo dio njezine biografije – a gospođa Rusijan koju mnogi znaju kao ravnateljicu Dječjeg vrtića „Olga Ban“ i koja tu dužnost obnaša od 1995. godine – dakle punih 28 godina, početkom rujna odlazi u zasluženu mirovinu.

Vinko Stihović, posthumno, nagradu primila supruga Pavica Stihović – Plaketa Grada Pazina

Kao znak priznanja za dugogodišnji rad u području prosvjete te za brojne aktivnosti na unaprjeđenju i zalaganju za položaj umirovljenika na području Grada Pazina. Pokojni gospodin Stihović cijeli je život nesebično pomagao, ne samo mladim naraštajima kao učitelj geografije i povijesti, već je značajan i njegov doprinos zalaganja za umirovljenike s područja Pazinštine. Bio je članom niza odbora, kao i Katedre Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin. Iako nije s nama od srpnja 2022. godine, njegova ostavština živjet će u našim sjećanjima.

Matan Katalinić – Nagrada Grada Pazina

Kao znak priznanja za iznimne rezultate u kickboxingu i takewon-do-u u 2022.godini, a čime je doprinio promociji Grada Pazina.

Matan je inače učenik Strukovne škole Pula, smjer tehničar nutricionist, član Hrvatske kicboxing reprezentacije i član Hrvatske reprezentacije u taekwondou. Član je kicboxing kluba „Planet Sport“ iz Pule, pod vodstvom profesora Edija Viškovića. Spomenimo samo nedavne prošlogodišnje Matanove sportske uspjehe: u listopadu osvaja 5. mjesto na WAKO Svjetskom kupu održanom u Italiji, u kategoriji light kontakt, u lipnju osvaja 3. mjesto na WAKO Svjetskom kupu u Budimpešti, također kategorija light kontakt, u ožujku 2022. osvaja 1. mjesto na Hrvatskom prvenstvu u kickboxingu održanom u Popovači…

Ines Kovačić Drndić – Povelja Grada Pazina

Za značajne rezultate i poseban doprinos u dvadesetogodišnjem umjetničkom vođenju Zbora Roženice, čime potiče razvoj kulturne publike i pridonosi promociji grada Pazina. Ines je vodi paralelno dvije karijere i obje su uspješne: glazbena i ekonomsko-turistička. Umjetnička je voditeljica i dirigentica zbora od 2003. godine a od 2019. godine i predsjednica Roženica.

Radila je i u Glazbenoj školi Pazin i u Poreču kao profesorica klavira i solfeggia, sudjelovala na glazbenim pedagoškim skupovima, seminarima, a 2017. godine Grad Pazin joj je uručio Zahvalnicu Grada Pazina za razvoj amaterskog zborskog pjevanja.

Osnivačica je i Udruge Ars Cultura, a organizatorica je i međunarodnog festivala sakralne zborske glazbe te festivala amaterskog kulturnog stvaralaštva te je voditeljica projekta „Vjeruj u ljubav“. Osvajačica je brojnih priznanja i nagrada među kojima i za najboljeg dirigenta festivala održanom u Šibeniku.

Poljodjelski obrt “Anđelini”, Ranko Anđelini – Povelja Grada Pazina

Za poseban doprinos u razvoju vinarstva te promociji pčelarstva čime je doprinio promicanju interesa i ugleda Grada Pazina. Gospodin Anđelini, čiji je obrt prošle godine obilježio 25 godina rada, aktivan je član našeg grada.

Uz vođenje vinarije na Velanovom brijegu, za koju slobodno možemo reći da je postala pravi obiteljski posao jer pomažu svi – od supruge, djece do snahe, aktivan je u cehu poljodjelstva, ali je možda i najviše poznat po svom doprinosu pčelarstvu, predsjednik je Udruge pčelara Lipa iz Pazina već 37 godina, a i jedan od glavnih organizatora poznate manifestacije Dani meda u Pazinu i suorganizator Dana mednih delicija.

Kako često ističe, najviše ga veseli suradnja i edukacija djece i mladih o važnosti pčela i meda. Edukacije u vrtiću kontinuirano on i njegovi kolege provode već 18 godina, a koliko su uspješne, govor i činjenica da su neka od te djece iz prvih godina edukacija u vrtićima danas položeni pčelari.

Serđo Šilić – Povelja Grada Pazina

Za iznimni doprinos na promociji vatrogastva, te cjelokupnog razvoja sustava civilne zašite na području grada Pazina i šire.

Kroz svoju vatrogasnu karijeru, gospodin Šilić, inače u mirovini od travnja ove godine, započeo je kao vatrogasac u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pazin a od 2006. godine, dakle punih 17 godina, obnašao je funkciju zapovjednika javne vatrogasne postrojbe Pazin i Zapovjednika Područne vatrogasne zajednice Pazin.

U svojoj karijeri prolazi kroz razne tehničke i vatrogasne intervencije – a bio je i jedan od rukovoditelja intervencija na poplavom pogođenim prostorima 2014. godine u Gunji i Rajevom Selu, kao i na potresom pogođenim prostorima 2020. godine u Petrinji i Sisku, a rukovodio je i kod gašenja požara u susjednom Slovenskom Krasu 2022. godine. U doba pandemije rukovodio je Stožerom civilne zaštite Grada Pazina i općina Pazinštine. Uvijek skroman, „od malih besid“, nesebično je uspješno prenosio svoje znanje na mlađe naraštaje vatrogasaca.

Klaudio Sinković – Povelja Grada Pazina

Kao znak priznanja za dugogodišnji rad i aktivnosti na društveno političkom i gospodarskom polju, a kojima je utjecao na kvalitetu života građana i građanki Pazina. Gospodin Sinković je slobodno možemo reći bio jedan od glavnih nositelja razvoja i promotora tehnologije peradarske proizvodnje kao grane stočarstva u bivšoj tvornici Puris.

Njegov doprinos zabilježen je i u društveno-političkim organizacijama u Općini i Gradu Pazinu, krajem 80-tih obnašao je i dužnost predsjednika Općine Pazin u čijem mandatu je održano i Europsko prvenstvo u boćanju 1989., a sudionik je i Domovinskog rata te jedan od osnivača Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine u kojoj je i dalje aktivan.

Auto moto i karting klub Istra – Racing Team, Ivan Hrvatin – Zahvalnica Grada Pazina

Kao zahvalu za tridesetogodišnji uspješni rad i djelovanje, te promociju auto sporta: brdskih utka, kronometar utrka, auto slaloma, karting utrka i auto relija. Klub broji danas 45 članova i članica koji i koje voze auto utrke na kružnim stazama., kronometar vožnje i nastupaju u Formuli driver vožnjama.

U 2023. godini se mogu pohvaliti s činjenom da imaju 3 člana kluba koji sudjeluju i na prestižnom WRC reli Croatia natjecanju kao rezervna pred vozačka posada, a jedan član je nastupio i kao suvozač natjecatelju.

Članovi kluba su proteklih godina osvojili impozantan broj pehara, osvajali prvenstva u svim disciplinama autosporta do offroda. Najveće uspjehe klub je osvajao na brdskim utrkama, a posljednjih godina briljiraju u kronometar utrkama gdje bilježe sjajne rezultate.

Vijeće MO Zabrežani, Valter Žgrablić – Zahvalnica Grada Pazina

Kao zahvalu za iznimni trud i rad na kontinuiranom održavanju manifestacije „Armonike u Polju“, koja slavi 25. obljetnicu postojanja. Radi se o kulturno-zabavnoj manifestaciji koja okuplja samouke harmonikaše Istre.

Manifestacija je postala istaknuta i priznata po cijeloj regiji, a sve zahvaljujući predanom radu i volonterskom angažmanu mještana i mještanki mjesnog odbora Zabrežani. Njihova posvećenost i rad omogućili su da ova manifestacija postane jedan od simbola zajedništva, identiteta i kulturne baštine ovog kraja. Hvala Zabrežanima!

Marija Ivetić – Zahvalnica Grada Pazina

U svom radnom vijeku koji je gospođa Marija započela i završila u Muzeju grada Pazina i dala veliki doprinos razvoju muzejske djelatnosti i kulture u Pazinu, za što joj je 2011 g. uručena Plaketa Grada Pazina. Obradila je brojne kulturno-povijesne teme Pazina i Pazinštine s ciljem popularizacije muzejske djelatnosti, ali i stvorila neke od temelja za prikupljanje vrijedne građe Muzeja. Bila je jedan od glavnih organizatorica Motovunskih likovnih susreta.

Uz funkcije voditeljice Muzeja, radila je kao viša kustosica, a u mirovinu otišla s najvišim muzejskim zvanjem – zvanjem muzejske savjetnice. Gospođa Marija danas prima zahvalnicu za nastavak kontinuiranog rada i doprinosa muzejskoj djelatnosti i kulturi Grada Pazina i nakon umirovljenja. Iako u mirovini i dalje aktivno živi povijest umjetnosti, kulturu i baštinu svoga rodnog Pazina, pišući, stvarajući i izlažući na brojim stručnim i znanstvenim skupovima.

Vesna Tončinić – Zahvalnica Grada Pazina

Kao znak priznanja za cjelokupan profesionalni i društveni doprinos našem gradu. Otišla je u mirovinu s 47 godina staža, da dobro ste čuli – 47 godina staža, a glavninu tog staža provela je u Gradu Pazinu, tadašnjoj Općini Pazin i u Osnovnoj školi Vladimira Nazora Pazin. Kako su nam njezini radni kolege prenijeli – uvijek brza, efikasna i točna.

Jedinstvena, posebnog verbalnog zanosa, marljiva, dobričina i duša od čovjeka. Uza sve navedeno Vesna je aktivna sportašica – bavila se kuglanjem, a danas aktivno igra boće. Aktivna je i u antifašističkim udrugama i slobodno možemo reći kako ni u mirovini ne miruje.

Nažalost, prisutna nije bila Mirjana Monas kojoj će biti uručena Zahvalnica Grada Pazina, kao zahvala za svoj angažman i uložena sredstva za obnovu grobnice kapetana Lazarića koji je, podigao protufrancuski ustanak i kraj Lindara porazio francuske postrojbe i potom za Austriju zauzeo Pazin, Pulu i Kopar te sudjelovao u opsadi Trsta.

Na vlastitu inicijativu gospođa Monas, dogovorila je obnovu oronulu grobnice kapetana Josipa Lazarića u mjestu Bela Crkva, te je nakon njenog uređenja podmirila sve troškove i dogovorila njeno daljnje održavanje.

Pročitajte još...