Znate li tko je bio kapetan Josip Lazarić? Njegov grob treba uređivati…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vijećnica HSU-a Mirjana Monas na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina ponovno je postavila pitanje vezano uz uređenje grobnog mjesta kapetana Lazarića te je naglasila kako pismenim odgovorom nije zadovoljna.

Podsjetimo, kapetan Josip Lazarić, podrijetlom iz Lindara odigrao je ključnu ulogu u istjerivanju Francuza iz Istre davne 1813. godine kada se dobrovoljno javio i podignuo ustanak u Istri protiv Francuza te ih porazio.

S vojnim postrojbom od 55 vojnika pritekao je u pomoć Nugent-Westmeathovim postrojbama i oslobodio područje Istre za samo deset dana. Za hrabrost u nizu bitaka promaknut je u čin bojnika, 1815. dodijeljeno mu je odličje viteškoga reda Marije Terezije, a 1819. i barunat. Godine 1834. obavljao je dužnost zapovjednika utvrde Kotor.

Godine 1847. bio je umirovljen u činu pukovnika. Tijekom revolucije 1848. bio je reaktiviran pa je organizirao postrojbu istarskih dragovoljaca kako bi ojačao austrijsku vlast u Istri tijekom nemira u susjednoj Veneciji. Za zasluge u tim ratovima bio je promaknut 1849. u generala bojnika, a 1850. umirovljen.

Vijećnica Monas upoznala je prisutne kako je grob kapetana Lazarića sada uređen te je spomenik vraćen na mjesto, a onda je informirala kako bi osoba koju bi se moglo zadužiti za održavanje tog groba godišnje stajala 750 kuna.

„Hoće li Grad Pazin uzeti tu obavezu? Jer, ako Grad Pazin neće ili ne nema mogućnosti prihvatiti tu obavezu, nju bi preuzela Udruga sindikata umirovljenika Pazin“, rekla je vijećnica Mirjana Monas.

Pročitajte još...