GSŠJD: Odobrena dva projekta od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je kvalitetu projektnih natječaja i odobrilo financijsku podršku za dva buduća projekta GSŠJD. Riječ je o financiranju projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024. te u sklopu sufinanciranja projekata u radu s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim škola u školskoj godini 2023./2024.

Projekt “Stvarajmo umjetnost” usmjeren je na rad u sklopu izvannastavnih aktivnosti. Tim projektnom uklopit će se glazbeno-kazališno područje i dramski izričaj. Projekt će obuhvatiti ciklus organiziranja radionica kreativnog pisanja, dramskih radionica i radionica pripovijedanja, s naglaskom na njegovanje vlastitog zavičaja i izražavanje poštovanja i ljubavi prema školi koju učenici pohađaju, kao i znanju i vrijednostima koje stječu u njoj.

Na kraju projekta, vrednovat će se naučena znanja i vještine izvedbom igrokaza, pripovijedanjem priča i krasnoslovom poezije odnosno posjetom vrtićima i školama te ostalim priredbama u pazinskoj školi i izvan nje. U projektu će sudjelovati učenici uključeni u dramsko-recitatorsku izvannastavnu skupinu.

Također, tijekom školske godine učenici koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti „Rožice“ (vokalnoj skupini Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Pazinskog kolegija-klasična gimnazija) te učenici uključeni u fakultativnu nastavu Glazbene umjetnosti upoznat će se pobliže s glazbeno-scenskim vrstama operom, baletom i mjuziklom. Nakon usvajanja teorijskog znanja odlaskom u zagrebačko kazalište „Komedija“ upotpunit će razumijevanje glazbenog kazališnog djela.

Nositelji projektnih aktivnosti su profesorica hrvatskoga jezika Tatjana Savić, profesorica glazbene umjetnosti Marica Ursić te knjižničarka Škole, Magda Rimanić.  Za projekt “Stvarajmo umjetnost” od strane MZO-a odobrena su financijska sredstva u iznosu od 2.940,00 eura.

Drugim odobrenim projektom – “Sa(n)jam znanja” želi se promovirati darovitost kod učenika te pružiti mogućnost nadarenim učenicima za iskazivanje svojih znanja, vještina i sposobnosti. Polja znanosti koje projekt promovira jesu STEM područje (posebice fizika i robotika).

Glavne aktivnosti projekta jesu iz polja fizike –  rad s nadarenim učenicima kroz radionice, predavanja, posjete i javno predstavljanje projekta. Također, učenici koji sudjeluju u projektu prenosit će svoja znanja djeci osnovnoškolskog i vrtićkog uzrasta putem radionica  i jednostavnih pokusa.

Naučene i izrađene sadržaje i materijale učenici će prenijeti drugim učenicima škole u usmjerenju prirodoslovno-matematička gimnazija, opća gimnazija i tehničar za elektroniku.

Osim popularizacije znanosti, projektom se želi doprinijeti identifikaciji i adekvatnom radu s nadarenim učenicima. Ti će učenici, osim obogaćivanja svojih znanja, na ovaj način razvijati svoje školske i osobne kompetencije, a sve u skladu sa svojim sklonostima i interesima.

Izvoditelji aktivnosti su profesorica fizike Nade Ćakić, profesori matematike Robert Gortan i Vesna Vujasin Ilić te profesor elektrotehničke skupine predmeta Edi Juričić. Za projekt “Sa(n)jam znanja” pazinskoj su Školi odobrena sredstva u iznosu od 3.000,00 eura. Oba projekta traju do kraja školske godine 2023./2024., a voditeljica projekata je Iva Luk, stručna suradnica pedagoginja.

Pročitajte još...