IN MEMORIAM: odlazak Gracijele Paulović, zaštitnog znaka pazinske Zajednice Talijana

Facebook
Twitter
LinkedIn
Gracijela Paulović daje intervju novinaru RAI-ja Massimu Gobessiju

Prije dva dana preminula je Gracijela Paulović, dugogodišnji zaštitni znak pazinske Zajednice Talijana, te njena predsjednica i dopredsjednica.

Uloživši veliki trud i zalaganje, počevši od same izgradnje današnjih prostora Zajednice Talijana, preko opremanja te do organizacije brojnih aktivnosti, svim se je srcem zauzela za oživljavanje aktivnosti, promicanje talijanskog jezika i kulture u Pazinu, postajući tako svojevrsnim međukulturnim mostom između talijanske manjine i grada koji je toliko voljela i promovirala.

Njena snažna pokretačka snaga najviše se vidjela u organizaciji brojnih kulturnih događanja i susretima s udrugama prognanika i drugih, govoreći o pazinskim Talijanima i povijesti iz prve ruke, posebno surađujući s Famigliom Pisinota iz Trsta.

Niz je knjiga prevedeno s talijanskog na hrvatski Nerine Feresini o pazinskoj Jami, o župnoj crkvi Svetog Nikole, o Antoniju Grossichu, o istarskom planinarskom društvu, te posljednje objavljeni prijevod Feresinine knjige „983-1983 Pisino una città un millennio“ na hrvatski jezik.

Na svojevrsnom zidu pisaca nedaleko pazinskog Kaštela stavljen je bakreni reljef Nerini Feresini, kao plod njenog velikog zalaganja.

Obnašala je brojne dužnosti vezanih uz aktivnosti talijanske manjine u Gradu Pazinu, bila je i član Vijeća talijanske nacionalne manjine Istarske županije.

U sjećanju će brojnim sugrađanima ostati kao vedar duh, pravi primjer upornosti i zalaganja, aktivizma i volonterizma, nesebičnog davanja drugima, ali i tolerancije, pristojnosti, kao osoba širokih pogleda i djelovanja.

Posljednji ispraćaj bit će sutra, u srijedu, 25.1.2023. u 13 sati na gradskom groblju „Moj mir“ u Pazinu.

Pročitajte još...