Istarski umjetnici u subotu nastupaju u novosadskom Bulevar Booksu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dugogodišnja suradnja Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski” i Istarske kulturne agencije na području razmjene suvremenih programa kulture i umjetnosti ove godine odigrava se u „Bulevar Booksˮ-u u Novom Sadu, knjižari koja svira, a za našu priliku postaje i kino. Istarski će se filmaši predstaviti u cjelodnevnom večernjem filmskom i glazbenom programu. Filmski radnici, umjetnici i kulturni realizatori iz Istre bit će prisutni i otvoreni za susrete i razgovore.

Program počinje u subotu, 10. prosinca u 19.30 sati projekcijom filmova „Gdje si bio četrdeset četvrte” i „La Predstava”, a nakon toga, pa do kraja, nastupa DJ Morski, pionir istrijanskog elektronskog zvuka. 

“La Predstava” (2022.) je 44-minutni igrani film – komedija u kojem režiju, scenarij i film postpisuju Teo Morosin i Erik Ušić. Radi se o filmu u kojem kazališna družina Pokreta otpora tijekom rata obilazi uglavnom napuštena sela i svojim predstavama metaforički prenosi istinu o ratu. Voditelj družine je Rino, talentirani glumac i avangardni dramatičar, opterećen dilemama o značenju kazališta i umjetnosti. Iako im je pozornica spaljena u napadu neprijatelja i unatoč nerazumijevanju publike za njihov nastup, Rino i društvo nastavljaju svoju misiju.

Eric Ušić koautor je fotomonografije o poslijeratnim grafitima u Istri „Živote damo Istra ne damo“, u izdanju Etnografskog muzeja Istre, autor znanstvenih i stručnih članaka, eseja i likovnih kritika, član odbora znanstvene konferencije Street Art Festivala u Ljubljani (2022.), a dio organizacije “Vodnjan Film Festival in Fažana Film Festival”. Koautor igranih filmova “Djevojka u plavoj haljini” (2021., NVFV) i “La predstava” (2022., NVFV).

Teo Morosin jedan je od organizatora Festivala vodenog filma u Fažani Film Festivalu. Završio je Restartovu školu dokumentarnog filma 2018. Kao autor iza sebe ima kratki dokumentarni film “Un quarto de secolo fa” (2019., Restart), te dva srednjometražna igrana filma “Djevojka u plavoj haljini” (2021., NVFV) i “La Predstava” (2022, NVFV). Osim toga, aktivno se bavi glazbom u bendu „Tužni“.

Drugi film kojim će se Istra predstaviti u Novom Sadu je „Gdje si bio četrdeset i četvrte?” komedija duga 38 minuta, redatelja Mladena Đakovića. To je dokumentarno-igrani film o skupini zaljubljenika u airsoft, vrsti sporta u kojoj učesnici svoje protivnike eliminiraju pucajući iz replika oružja, koristeći plastične kuglice kao municiju. No, ne radi se samo o „pucačini”, glavni likovi ovog filma prvenstveno ukazuju na važnost povijesnog konteksta koji je nezaobilazni dio igre. Osim replika oružja, “airsofteri” kostimima, automobilima i drugim predmetima do najsitnijih detalja rekreiraju događaje s kraja Drugog svjetskog rata. Ovi beskrajno zabavni entuzijasti vraćaju se u djetinjstvo kada je igranje rata bilo dio odrastanja. 

Mladen Mlaggio Đaković snimio je prvi dokumentarni igrani film “Zmajeve linije”, koji opsežno govori o svetoj geometriji u Istri, ali se kritički osvrće i na današnje otuđeno tehnološko društvo. Prvi je to film mladih autora Mladena Đakovića i Roberta Bezbradice, snimljen uz minimalna financijska sredstva, uz veliki entuzijazam i predanost, na lokacijama Malog Svetog Anđela, Motovuna i drugdje u Istri i Rijeci. Godine 2011. s Robertom Bezbradicom snimio je film “Voda, misterij života”, a potom je kao asistent redatelja i ostvarivši nekoliko uloga u samom filmu surađivao s Christianom Colacijom na filmskom projektu “Je li letrika ubila rovke” ?”.

Za glazbeni dio programa pobrinut će se Marino Jurcan (DJ Morski). Jurcan je tokom 80-ih svirao bubnjeve u „garage rockˮ bendovima, između ostalih u „Messerschmittˮ (HR), s kojima je snimio album „Foxxinˮ (1989). U 90-ima svira u amsterdamskom bendu „Rudolph Dancerˮ (NL), te paralelno započinje DJ karijeru. Kao DJ, jedan je od pionira goa i psihodeličnog trance zvuka, te se vremenom interes širi i na eksperimentalnu, ambijentalnu elektroniku, te „drum and bassˮ. Od 1995. pokreće „Disko infernoˮ, emisiju na HRT Radio Puli, specijaliziranu za elektronsku muziku, koja je s emitiranjem završila 2010. godine. Od 2000. povremeno producira muziku pod pseudonimom Morski, najčešće u timu s drugim muzičarima, koji se mijenjaju, zavisno od projekta. Od 2020. ima vlastitu emisiju „Dubinaˮ, na „communityˮ radiju, radio „Rojcuˮ, svakog dana od 14 do 15 satova. Za ovu prigodu Novosađane očekuje free style deep&groovy electronic set.

Korona na sceni - Portal Novosti

Pročitajte još...