Južnočeška filharmonija po drugi put oduševila malobrojnu pazinsku publiku

Facebook
Twitter
LinkedIn

Južnočeška filharmonija je u ponedjeljak na daskama Spomen doma po drugi put prikazala raskoš glazbenog stvaralaštva čime je oduševila malobrojnu pazinsku publiku. O tome kakav je nastup bio govori i to da su izveli dva bisa za stotinjak prisutnih Pazinaca – „Istarski ples“ Slavka Zlatića i Dvoržakovu „Humoresku“. Koncertu je prisustvovao i češki veleposlanik u RH –  Milan Hovorka.

Posebne zahvale organizatora Pučkog otvorenog učilišta iz Pazina idu solistima, a posebno harmonikašu Franku Bošcu na angažmanu i pomoći oko organizacije i na vrhunskim izvedbama te muziciranju.

Osim izvedbi djela klasične glazbe pisanih za orkestar standardne veličine, ali i za manje koncertne dvorane, Filharmonija sve više pozornosti poklanja suvremenom trendu povezivanja različitih žanrova i otkrivanju novih mogućnosti interpretacije i predstavljanja glazbe te sustavno teži unapređenju svih svojih kvaliteta. Većina članova orkestra su mladi, ambiciozni, vješti i perspektivni glazbenici koji cijene mogućnost suradnje s prominentnim dirigentima i solistima.

Južnočeška filharmonija nastoji zadržati željeni interes postojećih pretplatnika, no istovremeno je usredotočena i na mlađu publiku te želi proširiti krug slušatelja na žitelje južne Češke koji su do sada bili više-manje nezainteresirani za klasičnu glazbu ili im je ona bila nedostupna.

Izveli su u programu Felixa Mendelssohna –  Hebridi, koncertna uvertira u h-molu, Edvarda Griega „Koncert za klavir i orkestar u a-molu“ uz pratnju Charlene Farrugia Božac na glasoviru, dok je Franko Božac bio pratnja na skladbi Roberta Di Marina – „Koncert za harmoniku i gudački orkestar“. Česi su izveli i Gioachino Rossinijevu skladbu„ Uvertira operi Talijanka u Alžiru“

Južnočeška filharmonija, sa sjedištem u Českim Budĕjovicama, utemeljena je 1981. godine. Njezin prvotni naziv bio je Južnočeški državni orkestar. Osnivanje orkestra vezuje se uz ime poznatoga češkog dirigenta i violončelista Jaroslava Vodňanskog. Nakon njega šefovi dirigenti bili su Ondřej Kukal, Břetislav Novotný, Jaroslav Křeček, Stanislav Vavřínek i znameniti violinist i dirigent Jan Talich. Od 2021. godine šef dirigent Južnočeške filharmonije je Miran Vaupotić.

 

Pročitajte još...