Kamp udruge Sport 4 plus ove godine odlučio istraživati Pazin i okolicu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Udruga Sport 4 plus – sportska igraonica i univerzalna sportska škola već dugi niz godina bavi se organizacijom ljetnog kampa I školom plivanja, no ove su godine odlučili napraviti iznimku I ostati u Pazinu, gdje istražuju grad I okolicu. Početak kampa je bio posljednjeg tjedna lipanj, a pet grupa od vrtićke dobi do sedmog razreda će se izmijeniti do posljednjeg tjedna u srpnju. Iskoristili smo priliku i popričali s njom.

I sami preferiramo šume i planine pa smo stoga roditeljima i djeci ponudili program “Djeca u prirodi” kojim nastojimo pokazati da se možemo dobro zabavljati ljeti, a uz to i nešto naučiti i bez mora. Većina djece ionako provodi veći dio ljeta s roditeljima na moru pa smo pretpostavili kako nisu toliko željni kupanja. Ideja je zapravo krenula spontano na jednom od mnogobrojnih trekinga s prijateljicom koja ima problem s kvalitetnim provođenjem vremena svoje djevojčice u ljetnim mjesecima dok roditelji rade. Rekla je: ”Ajde napravi nešto u jutarnjim satima, vidjet ćeš da će biti interesa”. Napravili smo anketu čisto da vidimo interes roditelja, odaziv je bio trenutačan i tako je krenulo. Uslijedile su dosta opsežne pripreme jer, iako možda ne izgleda tako, organizacija jednog takvog kampa dosta je zahtjevan posao, ali budući da sam se nakon dugog niza godina uredskog rada, nedavno odlučila posvetiti isključivo struci, odnosno trenerskom poslu i radu s djecom, imala sam dovoljno vremena da ga odradim, a po završetku kampa vidjet ćemo da li je bilo dovoljno kvalitetno. Inače, već smo proljetos imali jedan dvodnevni outdoor kamp u Staroj Sušici koji je bio odlično prihvaćen od strane djece, organizirali smo i mini trekking te spartanski poligonu u sklopu Proljetnog festivala pa nam je sve to bio neki pozitivni pokazatelj i motivacija za nastavak u outdoor smjeru, rekla nam je Irena Rogović, voditeljica udruge.

Glavni cilj ovog, a i naših budućih outdoor kampova je boravak djece u prirodi bez obzira na vremenske uvjete, osim ako nisu ekstremni, naravno. 

Pozitivna posljedica ovakvih boravaka u prirodi je odvajanje djece, barem na kratko vrijeme od ekrana. Djecu se suočavaju s novim i izazovnim situacijama. Nastoji im pružiti uzbudljiv doživljaj u prirodi i potaknuti ih na otvorenost prema novim iskustvima. Djeca razvijaju samostalnost, preuzimaju odgovornost za sebe i druge, razvijaju sigurnost i uče se poštivati prirodu.

“Djeca koja borave u prirodi su kreativnija, spretnija, imaju bolji vid i generalno su zdravija i sretnija. Usamljenost pred ekranom kompjutera ili mobitela, kada ne žele van jer im je vruće ili nikog nema, svima nam je poznata, uglavnom je to svakodnevnica prosječnog djeteta u jednom gradu tijekom ljetnih praznika, posebno tijekom jutarnjih sati. Naš program zamišljen je da bude sušta suprotnost navedenom – sjedimo na travi, istražujemo prirodu zatvorenih očiju uz pomoć drugih osjetila, pješačimo šumom, hodamo po potoku, spavamo u šatorima, odmaramo se u hladovini pod drvećem, čitamo knjige na svježem zraku, izrađujemo kućice za ptice, kukce, drvene igračke, učimo orijentirati se, tražimo blago….“, opisuje nam Irena aktivnosti.

“Tjedan s vrtićarcima je pošao odlično, sada smo vani s drugim i trećim razredima, pa slijede četvrti, prvi pa sve do sedmaša. Iz tjedna u tjedan izmjenjuju nam se aktivnosti prilagođene dobi djece, od mini trekinga do treninga u šumi, zip linea, speleo avanture u Pazinskoj jami spavanja u šatorima, noćnih šetnji, čitanja, kreativnih radionica. Imamo i puno gostiju od kojih ćemo učiti o spašavanju (HGSS), penjanju, konjima, astronimiji, preživljavanju… Jako puno fizičke aktivnosti, kretanja, učenja, timskog rada i zabave. Imamo i svoju bazu u kojoj provodimo radionice i odmaramo se”, rekla je Irena.

“Na kraju, ponosno ističemo kako smo imali sreću da je naše ideje prepoznala pazinska tvrtka Učka-konzalting, koja će nas podržavati u ovoj i budućim outdoor aktivnostima. Zahvaljujemo se i Mrakworldu te Kamen Pazin koji su također doprinijeli nabavci opreme za realizaciju ovog kampa. U planu je još puno outdoor aktivnosti za djecu, one skorašnje su robinzonski kamp na Kupi te planinarenje na Ćićariji, bitno da smo u pokretu”, zahvaljuje se.

Pročitajte još...