GRAD PAZIN: Dodijeljena priznanja jubilarcima povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

Facebook
Twitter
LinkedIn

Uručivanjem priznanja jubilarcima za 100, 75 i 50 puta darovanu krv, jučer, 26. listopada u velikoj vijećnici Grada Pazina prigodno je obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Prijem su zajednički organizirali Grad Pazin, Gradsko društvo Crvenog križa Pazin te općine Karojba i Pićan.

Darivateljima krvi obratile su se gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Marijana Krbavac Žulić. Čestitajući im Dan darivatelja krvi, zahvalile su im se na njihovoj plemenitosti, humanosti i solidarnosti u svoje ime i u ime onih kojima je njihova krv pomogla u ozdravljenju ili im spasila život.  Naglašena je važnost obilježavanja Dana darivatelja krvi s ciljem da se i druge potakne na darivanje krvi. Istaknuta je i društvena vrijednost te važnost okoline koja potiče i motivira na darivanje krvi.

Željko Malić sto puta darivao krv

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin ove godine ima 49 darivatelja krvi jubilaraca, a priznanja su dodijeljena onima koji su krv dali po jubilarni 100., 75. i 50. put. Za impresivnih 100 darivanja krvi priznanje je primio Željko Malić, dok je za 75 puta darivanu krv priznanje uručeno Valteru Cvitku, Borisu Hrvatinu i Dušanu Bertoši. Za okruglih 50 darivanja krvi priznanja su dodijeljena Dejvisu Marinčiću, Vedranu Vlahoviću, Marinu Šišoviću, Valteru Opašiću, Kristijanu Matiki te Kristijanu Brenku. Sedam darivatelja krvi je s područja Grada Pazina, jedan iz Rovinja te po jedan davatelj krvi iz Općine Karojba i Općine Pićan.

Prisutni jubilarci podijelili su svoje priče o tome kad su počeli darivati krv i što ih je potaklo. Željka Malića, koji je krv dao okruglih 100 puta, na darivanje krvi motiviralo je dva dana poštede na radnoj akciji, sada već daleke 1982. godine, a onda je to kod njega jednostavno postala navika. Slično je bilo i kod ostalih. Neki su počeli s darivanjem krvi jer su bili potaknuti u vojsci,  na radnim mjestima i slobodni dani, neke je potaknuo prijatelj, obitelj, besplatan ručak, dok su neki krenuli iz znatiželje… Uglavnom, svi se slažu da je neprocjenjiv osjećaj spasiti ljudski život i kako će isto nastaviti činiti dokle god ih zdravlje posluži.

Iz Gradskog društva Crvenog križa istaknuto je kako u bazi podataka imaju evidentirano 713 aktivnih darivatelja krvi, te kako je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka ove godine organizirano 11 akcija darivanja krvi. Na akcije darivanja krvi odazvao se čak  641 darivatelj krvi, od čega su 23 osobe prvi puta dale krv. Istaknuto je i kako je prikupljeno 579 doza krvi,  te da su do kraja godine planirane  još dvije akcije darivanja krvi koje će se održati 29. studenog  i 27. prosinca 2022.

Pročitajte još...