GRAD PAZIN: Prijem za višestruke darivatelje krvi povodom Dana darivatelja krvi, Slavko Damijanić krv darivao čak 125 puta!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Povodom obilježavanja Dana darivatelja krvi koji se u Hrvatskoj obilježava 25. studenog, u Gradu Pazinu održan je prijem za dobrovoljne darivatelje krvi koji su krv darovali 50,75, 100 i 125 puta. 

Dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno su principi na kojima se temelji dobrovoljno davanje krvi u Republici Hrvatskoj već punih 70 godina – od 25. listopada 1953.g. kada je u organizaciji društva Crvenog križa Sisak prema navedenim načelima provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi  pa je taj dan proglašen Danom darivatelja krvi. 

Tim povodom Gradsko društvo Crvenog križa Pazin u suradnji s Gradom Pazinom i općinama Žminj, Cerovlje, Pićan, Kršan i Lupoglav organizirali su zajednički prijem u velikoj vijećnici Grada Pazina.

Darivateljima krvi obratio se zamjenik gradonačelnice Grada Pazina, Dragan Družeta, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pazin, dr. Ana Rojnić Bučić. Čestitajući im Dan darivatelja krvi, zahvalili su im se na njihovoj plemenitosti, humanosti i solidarnosti u svoje ime i u ime onih kojima je njihova krv pomogla u ozdravljenju ili im spasila život.  

Naglašena je važnost obilježavanja Dana darivatelja krvi s ciljem da se i druge potakne na darivanje krvi. Istaknuta je i društvena vrijednost te važnost okoline koja potiče i motivira na darivanje krvi.

Damijanić Slavko iz Žminja 125 puta darovao krv

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin ove godine ima devet darivatelja krvi jubilaraca, a priznanja su dodijeljena onima koji su krv dali po jubilarni 125., 100. , 75 i 50. put. Za impresivnih 125 darivanja krvi priznanje je primio Damijanić Slavko, dok je za 100 puta darivanu krv priznanje uručeno Milovanu Pahoru iz Pazina te Draženu Pužaru iz Cerovlja.

Priznanje za 75 puta darovanu krv primili su Edi Aničić i Flavio Russi iz Pazina. Za okruglih 50 darivanja krvi priznanja su dodijeljena Nenadu Bažonu iz Pićna, Alenu Kureliću iz Lupoglava, Zoranu Longoviću iz Kršana te Dragi Vrbici iz Pazina.

Marijana Krbavac Žulić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin istaknula je kako Crveni križ Pazin broji 799 aktivnih darivatelja krvi, te je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka organizirano je 10 akcija darivanja krvi (jedna manje nego lani), ukupno su se odazvala 773 darivatelja krvi (132 više nego lani za isto razdoblje), 144 su odbijena zbog zdravstvenih razloga (100 više nego lani za isto razdoblje), prikupljeno je 629 doza krvi (32 više nego lani za isto razdoblje), 73 osobe su prvi put darovale krv (49 više nego lani za isto razdoblje).

Napomenula je kako se do kraja godine očekuje provođenje još dvije akcije darivanja krvi koje će se održati 24. studenog i 19. prosinca 2023.

Pročitajte još...