GRAD PAZIN: Završena višegodišnja obnova zvonika sv. Nikole!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Radovi na zvoniku započeli su 2016. godine, a nakon nekoliko etapa programa obnove, prije nekoliko dana privedeni su kraju. Nakon što je zvonik tijekom godina u više navrata bio obavijen skelom, završetkom posljednjih građevinskih radova na vanjskom kamenom plaštu, skela je skinuta te je zvonik sv.Nikole ponovno zabljesnuo u svom najboljem izdanju.

Uz navedene radove, izvršeni su i radovi na uređenju zvona i sata koji su vraćeni u funkciju pa nakon nekoliko godina, umjesto električnih, Pazinom ponovo odzvanja zvuk pravih zvona.  Raspored zvonjenja zvona je, kao i u vrijeme prije renovacije, dogovoren s mjesnim župnikom i Župnim uredom u Pazinu.

Višegodišnja obnova uključivala je sljedeće radove: zvoniku je obnovljena međukatna konstrukcija, uređen je pod lođe i pod piramide zvonika, zatim pristupno kameno stubište i prolaz kroz zvonik u prizemlju. Uz to, uređeni su unutarnji zidovi i otvori na svim etažama, kao i ograde uz drvena stubišta i uz otvore međukatnih konstrukcija. Uslijedili su radovi građevinske i konstruktivne sanacije piramide i oktogona te lođe zvonika.

Izrađena je nova čelična konstrukcija za zvona te su izvedeni radovi uređenja zvona i njihove montaže na novu čeličnu konstrukciju te sanacija „tijela“ zvonika, odnosno radovi na vanjskom zidnom plaštu zvonika.

Izvedeni su i radovi čišćenja kamene površine vanjskih zidova zvonika od naslaga skrame i biološkog obraštaja, demontaže postojećih metalnih klanfi po plaštu zvonika, demontaže postojećih i ugradbe novih kamenih blokova na mjestima raspucalih ili nedostajućih blokova koji su demontirani tijekom radova, čišćenja kamenog plašta od svih cementnih zapuna spojnih fuga te zatim zapunjavanja sljubnica između klesanaca hidrauličnim vapnenim mortom.

Uz to izvršena je sanacija razdjelnih vijenaca  po „tijelu“ zvonika, kao i uređenje odvodnog izljevnog elementa (barbakana) s lođe zvonika. Uređena je i kamena kompozicija sata te kamena kompozicija grba i natpisne spomen ploče. Izvedeni su i elektroinstalaterski radovi, koji uključuju i satni mehanizam koji je sada stavljen u funkciju.

Svi radovi izvedeni su uz konzervatorski nadzor i prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Puli, te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Istarske županije.

Pročitajte još...