I dalje na snazi mjere redukcije pitke vode u Istarskoj županiji!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Redovna, tjedna sjednica Koordinacijskog tijela za praćenje stanja vodoopskrbe u Istarskoj županiji u 2022. godini, održana je danas u sjedištu Istarske županije, u Puli. Na dnevnom redu sjednice, kojom je predsjedavao istarski župan Boris Miletić, bila je rasprava o učincima trenutnih mjera redukcije pitke vode, aktualna situacija u sustavima vodoopskrbe na području Istarske županije i analiza iste, kao i rasprava o daljnjim mjerama i aktivnostima.

Zaključeno je od strane članova Koordinacijskog tijela da su dosadašnji učinci mjera na snazi zadovoljavajući, no da zbog premalih količina padalina na području Županije u proteklom i ovom tjednu, nije došlo do većeg podizanja razine vode u akumulacijama i izvorima na području Županije, stoga mjere redukcije pitke vode ostaju na snazi.

Župan Boris Miletić istaknuo je kako se mnoge europske zemlje suočavaju s nezapamćenom sušom, posljedica čega su rekordno niski vodostaji i nestašica pitke vode te uvode restriktivnije mjere nego što su to one u Istarskoj županiji. „Toplinski valovi i suša, nažalost, traju već nekoliko mjeseci ne samo u Istri već i u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, susjednoj Sloveniji, ali i u Gorskom kotaru. Svjedoci smo nepovoljnih vremenskih uvjeta koji nas prisiljavaju na štednju pitke vode te zahvaljujem istarskim građankama i građanima, kao i gostima koji borave na području Županije, na odgovornosti koju su pokazali otkad traju mjere redukcije i postignutim rezultatima. Samo zajedničkim naporima uspjet ćemo prebroditi ovo izazovno razdoblje i osigurati dovoljnu količinu pitke vode u Istri do kraja ove rekordne turističke sezone“, zaključio je istarski župan.

Pročitajte još...