POLICIJSKO IZVJEŠĆE: “Utvrđujemo sve okolnosti događaja te pohvaljujemo djecu na odgovornom, promišljenom i opreznom ponašanju tijekom i nakon događaja”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Policija utvrđuje sve okolnosti događaja te pohvaljujemo djecu na odgovornom, promišljenom i opreznom ponašanju tijekom i nakon događaja

Policija je zaprimila obavijest da je jučer nepoznati muškarac iz osobnog automobila pristupio djeci kod škole u okolici Pazina te ih je pozvao da pođu s njim. Policija utvrđuje sve okolnosti događaja.

Pozivamo građane ako primijete muškarca, čije se fotografije i snimke dijele putem društvenih mreža, da o tome obavijeste policiju na broj 192 kako bi se s njim mogao obaviti razgovor na navedene okolnosti.

Pohvaljujemo djecu sudionike na odgovornom, promišljenom i opreznom ponašanju tijekom i nakon događaja.

Također pozivamo roditelje da razgovaraju s djecom i da ih savjetuju da budu oprezni u komunikaciji s nepoznatim osobama, da ne vjeruju neznancima, ne primaju od njih darove niti s njima odlaze bez znanja roditelja.

Izdvajamo nekoliko savjeta roditeljima:

Uputite svoju djecu da kritički promišljaju o ponašanju drugih osoba koje ih traže da nešto učine ili ne učine, ponekad se može raditi o lošim namjerama. Objasnite svom djetetu da postoje dobre i loše tajne. Dobre tajne su uzbudljive i vesele ga, a zbog loših je tužan i zabrinut. Potaknite svoje dijete da vam povjeri i takve tajne, čak i ako mu je netko od odraslih ili starijih vršnjaka to zabranio.

Osnažite svoje dijete da se zna oduprijeti neprimjerenim nagovaranjima drugih ljudi, da im zna reći jasno NE i po potrebi glasno pozvati pomoć. Njegujte osjećaj povjerenja sa svojim djetetom, potičite ga da vam kaže sve što ga muči, pa i ono čega se srami i što mu stvara neugodu.

Savjeti koje policijski službenici daju djeci:

Mama i tata uvijek moraju znati s kim se družiš i gdje ideš.

Ukoliko ti priđe netko nepoznat i od tebe nešto traži, kaži to mami i tati.

Reci jasno NE kada netko traži da učiniš ono što ne želiš.

Nemoj primati darove od nepoznatih ljudi.

Nikad nemoj ući u vozilo ili otići s nepoznatom osobom ako mama i tata to ne znaju.

Mami i tati uvijek možeš sve reći i kad misliš da si nešto skrivi-o/la i kad te je sram.

Na ovaj način nastojimo osnažiti odnos povjerenja između roditelja i djece te djelovati preventivno na moguća protupravna ponašanja na štetu djece.

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na sumnje o različitim oblicima povreda djetetovih prava kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve.

Pročitajte još...