RIM 2023 | Pazin bogatim kulturno-zabavnim i sportskim događajima slavi svoju tradicionalnu pučku feštu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Dejzi Miljavac i Patrick Rabar na press konferenciji

Tradicionalni pazinski godišnji blagdan i pučka fešta Rim i ove će se godine obilježiti bogatim kulturno – zabavnim i sportskim programom. U godini velikih obljetnica, 1040 godina od prvog pisanog spomena Pazina i 80 godina od povijesnih Pazinskih odluka, bit će to ujedno 30. godina da Pazinci i Pazinke organizirano slave svoj najveći blagdan.

Tim je povodom danas, 27. srpnja 2023. godine u velikoj vijećnici Grada Pazina održana konferencija za medije na kojoj su Dejzi Miljavac, viša stručna suradnica za protokol i manifestacije u Gradu Pazinu te Patrick Rabar, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Pazina javnosti predstavili događanja u sklopu te najveće pučke fešte u središnjoj Istri.  

Porečki i pulski biskup ordinarij, mons. Ivan Štironja predvodi misno slavlje u vrtu Franjevačkog samostana

Rim ili Porcijunkula u Pazinu  slavi se kao nasljeđe privilegija koji je Crkva dala redu Svetog Franje,  da oni koji na dan 2. kolovoza pohode crkvu Gospe od Anđela u Asisiju dobiju oprost grijeha. Taj se običaj proširio i na mnoge franjevačke crkve, a među njima i pazinsku, pa tako svake godine za Rim pazinsku franjevačku crkvu pohodi mnoštvo hodočasnika iz Hrvatske i  raznih krajeva svijeta.

Ove godine na sam dan blagdana, u srijedu, 2. kolovoza svečano misno slavlje u vrtu Franjevačkog samostana započinje u 19:00 sati. Misno slavlje predvodit će porečki i pulski biskup ordinarij mons. Ivan Štironja.

Prije toga, već ove nedjelje 30. srpnja započinje Trodnevnica, koja je duhovna priprema za središnju svetkovinu Gospe od Anđela, odnosno  Rim. Svete mise održat će se sva tri dana u 19 sati u vrtu Franjevačkog samostana. U slučaju kiše centralo misno slavlje i trodnevna duhovna obnova će se održati u crkvi.

Nekoć je na dan Rima u Pazinu održavan i sajam, a koji se u novije vrijeme ustalio prvog utorka u mjesecu te će se ove godine održati u utorak, 1. kolovoza, dan prije Rima.

Dejzi Miljavac

Prva subota u kolovozu rezervirana za najveću pučku feštu u središnjoj Istri uz nastup Minee i Maje Šuput

Središnja proslava organizira se u subotu 05. kolovoza na glavnom gradskom trgu koju u 20.00 sati već tradicionalno otvaraju defileom i nastupom Limena glazba Pazin i Pazinske mažoretkinje, dok je u 21 sat na rasporedu Mali veliki mikrofon.  Za zagrijavanje atmosfere pobrinut će se Renata Končić – Minea koja će svoj nastup započeti u 22.00 sata. Nakon Mineinih  hitova, od 23:00 sata nastupit će Maja Šuput koja će se  pobrinuti da se svi dobro zabave i uživaju u fešti.

Predviđeno trajanje programa je do 4:00 sati ujutro, do kada će i ugostiteljskim objektima u Pazinu biti odobreno produženje radnog vremena. Zabavni program na trgu pratit će i bogata ugostiteljska ponuda, te posebna ponuda za djecu. Kao i prethodnih godina na Rim dolazi lunapark i naprave za zabavu najmlađih.

Također, brojni pazinski ugostitelji organiziraju zasebne sadržaje u svojim objektima čime dodatno upotpunjuju ponudu i osiguravaju zabavu za sve ukuse i dobi.

Tako i ove godine caffe bar  Sax na Trgu Kristijana Ladavca  u subotu 5. kolovoza organizira koncert na kojem će nastupiti rock bendovi; Po metra crijeva, Home Conflict, Blues Riders i Granice normale.

Isti dan, u Pazinskoj kavani posjetitelje će zabavljati DJ Kriza, dok ispred Bunkera u ulici Franine i Jurine nastupa Angola i DJ Bruno. Zabavu nudi i caffe bar Epulon koji već tradicionalno na platou ispred Spomen doma organizira koncert Night Expressa.

Patrick Rabar

Bogat sportski program

Sportski program Rima započeo je još proteklog vikenda (22. srpnja) vaterpolo turnirom na Zarečkom krovu, čiju je organizaciju potpisao Centar za mlade Alarm. Sportska natjecanja nastavljaju se u subotu 29. srpnja kada se na malonogometnom igralištu u Pulići od 17:00 sati održava Cornhole turnir.  

Dan kasnije, u nedjelju 30. srpnja na barama u Cerovlju okupit će se ribiči na tradicionalnom natjecanju u lovu ribe udicom na plovak koje u organizaciji  ŠRD Pazinčica započinje u 7 sati.

U sportski dio programa proslave Rima uključio se i Konjički klub Soko, koji na prostoru kluba (Ranch KK Sokol) od 31. srpnja do 5. kolovoza organizira ljetni jahački kamp.

Prava sportska uzbuđenja očekuju se, pak, na kultnom malonogometnom igralištu iza Osnovne škole Vladimira Nazora u Pazinu gdje od 3. – 5. kolovoza (srijeda  – subota) Udruga Futsal Pazin  organizira humanitarni malonogometni turnir  10. Memorijal  Igor Stranić  – Iggy. Susreti su na rasporedu  dnevno  u vremenu od 18.00 do 24.00 sata. Ekipe dolaze iz cijele Istre i Primorsko goranske županije.

Također, na sam dan središnje proslave Rima, 5. kolovoza  na vanjskom gradskom košarkaškom terenu od 18.00 sati u organizaciji Košarkaškog kluba Pazin održava se i tradicionalni turnir u uličnoj košarci u muškoj i ženskoj kategoriji. Finala se očekuju oko 22.00 sata.

Dan kasnije, u nedjelju 6. kolovoza,  u polivalentnom prostoru Školsko – gradske sportske dvorane u Pazinu odigrat će se i stolnoteniski turnir. Turnir započinje u 10.00 sati te je podijeljen u četiri kategorije; seniori, veterani od 40 do 49 godina, veterani od 50 do 60 godine te veterani 60+.  

Svake godine na turniru sudjeluje 30 – tak takmičara, većina iz Istre, a redoviti su igrači iz Zagreba te posljednjih godina sudjeluju i igrači  iz susjednih zemalja poput Slovenije, Italije, Austrije i Njemačke.

Na svoje će doći i ljubitelji boćanja koji će od 4. – 6. kolovoza (petak – nedjelja) moći uživati u igrama vrhunskih boćara koji će sudjelovati na 14. izdanju Međunarodnog boćarskog turnira parova „Velika nagrada Pazina 2023“.

Organizator je Boćarski klub Pazin, a turnir se organizira u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Petak, 4. kolovoz rezerviran je za juniore, dok u subotu, 5. kolovoza seniori razigravaju na jogima u Pazinu i Pazinštine.

Centralna događanja turnira odvijati će se, pak,  u nedjelju 6. kolovoza na vanjskim jogima i dvorani Boćarskog centra „Aleksandar Anzur“ kada će se ujedno i saznati pobjednici ovog prestižnog turnira po okončanju finalnog susreta koji počinje u 17.00 sati. Prijave za turnir su slobodne, a traju do 2. kolovoza u 18. sati.  

Novost ove godine je ACL Croatia open, koji organizira  Cornhole klub Istra Pazin od 11. do 13. kolovoza u Školsko – gradskoj sportskoj dvorani Sportskog centra Egidije Marion. 

Ostali programi

Proslavu Rima, osim sportskog programa, prate i brojni kulturno – zabavni programi kako u Pazinu, tako i u okolnim mjesnim odborima.

Već tradicionalno, uoči Dana domovinske zahvalnosti, 4. kolovoza u Trvižu se odvija 22. Večer hrvatskih klapa – Trviž na kojoj će od 21:00 sat zapjevati muške i ženske klape iz raznih krajeva Hrvatske.

Vikend nakon Rima, u subotu, 12. kolovoza u Zabrežanima  će nastupiti 20 – tak  harmonikaša u sklopu tradicionalnog, 25. susreta „Armonike u polju“.  Nakon nastupa harmonikaša, zabava se nastavlja uz Koktelse i Laguna band Istra.

Isti dan, prije harmonikaša održat će se i biciklijada, dok je petak, 11. kolovoza rezerviran za turnir u briškuli i cornhol turnir te nastup DJ Krize

Posebna regulacija prometa u subotu, 5. kolovoza

Kako bi proslava Rima u Pazinu protekla bez poteškoća važno je istaknuti  i posebnu regulaciju prometa koja će se u subotu, 5. kolovoza odvijati u centru Pazina.

Od subote, 5. kolovoza pa sve do jutarnjih sati u nedjelju 6. kolovoza zatvorit će se promet ulica 25. rujna, ulica Dinka Trinajstića i ulica Narodnog doma (ulice uz Erste banku, Pasaj i poštu) s preusmjerenjem u ulicu Joakima Rakovca (ili na parkiralište iza Spomen doma).

Već od četvrtka, 3. kolovoza zatvorit će se i dio parkirališta na Trgu slobode radi montaže pozornice i druge opreme, a cijelo parkiralište Trga slobode u cijelosti će biti zatvoreno od petka 4. kolovoza do ranih jutarnjih sati u nedjelju 6. kolovoza.

Posebna regulacija prometa bit će uspostavljena na dan manifestacije, 5. kolovoza i na Trgu Kristijana Ladavca zbog zasebnih sadržaja koje organiziraju lokalni ugostitelji.

Za posjetitelje će uz posebnu regulaciju biti osigurano parkiralište u Šetalištu Pazinske gimnazije. Uz ovo parkiralište, podsjećaju se posjetitelji na mogućnost parkiranja na rubnim zonama kao što je i parkiralište u kompleksu bivše vojarne (iza INA-ine benzinske stanice), iza Školsko gradske sportske dvorane te na parkiralištu iza stanice za tehnički pregled vozila.

Pročitajte još...