ZASADI STABLO – NE BUDI PANJ! Ove subote se u Pazinu besplatno dijeli 150 sadnica stabala

Facebook
Twitter
LinkedIn

U sklopu nacionalne kampanje „Zasadi stablo, ne budi Panj“ ovu subotu, 26. studenog 2022. s početkom u 9:00 sati na platou ispred Gradske tržnice Pazin, zainteresiranim građanima i građankama besplatno će se podijeliti 150 sadnica stabala maslina i starih – autohtonih sorti trešanja, jabuka i šljiva koje će zasaditi na svojim privatnim površinama.

Time se Grad Pazin i ove godine priključuje nacionalnoj kampanji kolektivne sadnje drveća „Zasadi stablo, ne budi Panj“ koja se u mjesecu studenom odvija diljem Lijepe naše. U cilju ozelenjivanja životnih sredina i poticanja brige za okoliš, Grad je osigurao za podjelu 100 sadnica stabala, od čega 77 sadnica voćaka i 23 sadnice maslina, a akciji se priključilo i komunalno društvo Usluga d.o.o. koje je doniralo za podjelu dodatnih 50 sadnica voćaka.

Zainteresiranim građanima i građankama sadnice će dijeliti gradonačelnica Suzana Jašić i djelatnici Usluge d.o.o. (jedna sadnica po osobi),  a vrijedno je spomenuti kako se kod voćaka radi o starim, autohtonim sadnicama trešnje, jabuke i šljive koje nije potrebno intenzivno tretirati protiv nametnika. Sredstva za sadnice osigurana su u Proračunu Grada Pazina za 2022. godinu.

Inače, nacionalna kampanja sadnje stabala u Hrvatskoj službeno je započela 21. studenog ove godine. Kampanju organizira Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” četvrtu sezonu zaredom.

Inicijativu je 2019. preko Facebook – a pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar s idejom da svatko od nas može zasaditi stablo i tako pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i borbi protiv klimatskih promjena.

Pročitajte još...