Mjere redukcije i dalje ostaju na snazi, izvori u lošijoj situaciji nego 2012. godine

Facebook
Twitter
LinkedIn

U sjedištu Istarske županije, u Puli, 9. kolovoza je održana redovna tjedna sjednica Koordinacijskog tijela za praćenje stanja vodoopskrbe u Istarskoj županiji u 2022. godini.

Na sjednici su članovi Koordinacijskog tijela, kojim predsjeda istarski župan Boris Miletić, raspravljali o učincima mjera redukcije pitke vode I. stupnja na vodoopskrbnom području Istarske županije i daljnjim aktivnostima. Zaključeno je kako se, bez obzira na mjere redukcije koje daju mjerljive rezultate i napore vodovodnih društava u Istarskoj županiji da se osposobe drugi izvori pitke vode, hidrološka situacija u Istri nije poboljšala te se isto ne očekuje u nadolazećim danima. S obzirom na boravak velik broja osoba na području Istarske županije kojima je nužno osigurati pitku vodu, mjere redukcije korištenja pitke vode I. stupnja i dalje ostaju na snazi.

U narednom razdoblju razmotrit će se načini na koje bi se pomoglo onim autopraonicama koje za svoj rad koriste isključivo pitku vodu i nisu imale druge mogućnosti opskrbe tehničkom vodom te nisu mogle obavljati svoju djelatnost od stupanja na snagu predmetnih mjera dana 18. srpnja 2022. godine.

Podsjetimo, tada je direktor Istarskog vodovoda Matija Nežić izjavio slijedeće: – Situacija s našim izvorištima koji se koriste u sustavu naše javne vodoopskrbe definitivno nije dobra. Svi izvori su u daleko lošijoj situaciji nego što su bili 2012. godine. U ovom trenutku jedino akumulacijsko jezero Butoniga ima nešto veće količine vode, tako da se nadamo da neće biti problema”.

No, i vodostaj Butonige sve je niži iz dana u dan, u trenutku pisanja ovog teksta se nalazi na 34.48 metara, a izmjerenu razinu vode možete pratiti ovdje.

Pročitajte još...