Na ljetnim edukativnim radionicama u Muzeju grada Pazina čak 101 dijete

Facebook
Twitter
LinkedIn

Muzej grada Pazina i ove godine provodi ljetne edukativne radionice za najmlađe, točnije za djecu od 4 do 11 godina starosti. U ponudi su dvije radionice: Mala škola arheologije i  Postani pazinski vitez.

 U sklopu Male škole arheologije polaznici es upoznaju s  terminima arheologije, arheoloških lokaliteta, arheoloških nalaza, fragmenata i slično, te s  e okušaju u poslovima iskapanja, čišćenja, identificiranja i daljnje obrade građe na improviziranom arheološkom nalazištu. Potom se polaznici upoznaju sa stalnom izložbom „Pazinština od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka“ gdje imaju priliku vidjeti neke od važnijih (originalnih) arheoloških nalaza s ovog područja. Za kraj svaki polaznik izrađuje vlastitu glinenu posudu ručnom tehnikom, koja ostaje djeci kao suvenir na ovu radionicu.

Druga radionica je Postani pazinski vitez, gdje se polaznike upoznaje sa opremom nekadašnjih vitezova (oklop, mačevi, koplja, štitovi sa grbovima). U stalnom postavu posjećuje se stalna izložba „Pazinski kaštel i bune kmetova u 15. i 16. stoljeću“, u sklopu koje se navedena oprema može razgledati, nakon čega se kreće u izradu vlastitog paradnog koplja ili helebarde, te štita s vlastitim grbom.

Radionice se održavaju od početka srpnja do kraja kolovoza svakog četvrtka u 17 sati, a mjesta uz obveznu prethodnu prijavu na tel. (052) 616 866, ili e-mail info@muzej-pazin.hr, ima još na zadnje dvije radionice u kolovozu. Od početka srpnja radionice je pohodilo ravno 101 dijete. Osim onih koji se redovno prijavljuju na radionice telefonom ili mailom Muzej je ostvario suradnju i sa Dječjim vrtićem “Olga Ban” iz Pazina, čiji polaznici su također pohodili radionice. Na radionicama su do sada sudjelovali, osim iz Pazina, djeca iz područja Buzeta, Pićna, Pule, Vižinade i Žminja, te poneki strani gosti, a posebno bi istaknuli da je bilo i onih koji su primjerice iz Zagreba ljetovali na moru te su prilikom boravka u središnjoj Istri najavili se i sudjelovali na našim radionicama.

Pročitajte još...