Na šufitu u Rašanovoj ulici u Pazinu izradili aplikaciju kojom su ismijali HNB

Facebook
Twitter
LinkedIn

HNB je ovaj tjedan priopćio javnosti kako su pripremili novu mobilnu aplikaciju koja preračunava kune i eure. Aplikaciju su platili 275 tisuća kuna. Istu su kodirali školarci iz STEM radionice u Pazinu, koju vodi informatičar Ivan Guštin, koja se kao u nekim filmovima koji tematiziraju razne konspiracije provode na popularnom šufitu Radio kluba Pazin u Rašanovoj ulici u Pazinu, koji ove godina slavi 50 godina postojanja.

Prema objavi u Facebook grupi Pazin IT, klinci u grupi, čija dob se kreće od trećeg osnovne do trećeg razreda srednje škole, isprogramirali su aplikaciju u Scratchu na AppInventor.mit.edu, a stariji u Pythonu.

– Volimo biti u trendu i raditi aktualne stvari. Zadnjih se dana priča o tome kako smo za nepoznati iznos dobili “aplikaciju za preračunavanje kuna u eure”, pa smo danas na STEM radionici to napravili – sami. Polaznici od 3. osnovne do 3. srednje su u Scratchu (appinventor.mit.edu) ‘isprogramili’ mobilnu aplikaciju koja preračunava kune i eure i obratno. Neki od njih su slično isprogramirali u Pythonu, a oni koji su slično već radili prethodnih godina su radili s Arduinom – piše u objavi.

Nakon pandemijske pauze, s ovom školskom godinom pazinski su radioamateri krenuli s novom  sezonom STEM radionica za djecu i mlade u Radioklubu Pazin. S iskustvom prethodnih STEM radionica od 2017. godine, 16 polaznika, s redovitim tjednim sudjelovanjem tijekom cijele školske godine, pri čemu se radi prema edukativno-projektnom planu i programu rada.

No, kako navode, STEM edukacije nisu samo programiranje, roboti, 3D printanje, Arduino i slično. STEM edukacije su i razgovor s djecom i mladima o svim stranama tehnologija koje nas okružuju. 

Uz to, na radionicama u Radioklub Pazin posvećuju pažnju i prednostima i nedostacima interneta općenito: od mailova, portala, društvenih mreža i messengera. Svemu dobrome što su donijeli, ali i lošim i opasnim stranama. Iznimno bitna i aktualna tema, koju je pravi izazov pripremiti i realizirati za takav uzrast.

Rad grupe koja djeluje u udruzi koja ove godine slavi 50 godina postojanja, može se vidjeti Facebook grupi “Pazin IT” i na web stranicama udruge www.rkp.hr.

Pročitajte još...