Novi niskopodni vlak sutra u Pazinu u 10:11 sati, od sutra počinje i remont pruge do Lupoglava

Facebook
Twitter
LinkedIn

Prva pokazna vožnja novog niskopodnog vlaka bit će u ponedjeljak, 6. ožujka na relaciji Pula – Kanfanar, s polaskom u 9:02 sati iz kolodvora Pula i dolaskom u Pazin u 10:11 sati, javio je portal Istra24.

Na prvoj vožnji novoga vlaka bit će državni tajnik za željeznicu Alen Gospočić, saborski zastupnici Anton Kliman i Emil Daus, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, zamjenik župana Tulio Demetlika, predsjednik Uprave KONČAR – Električnih vozila Josip Ninić i Uprava HŽ Putničkog prijevoza predvođena predsjednikom Uprave Željkom Ukićem.  

Dizel-električni motorni vlak proizvela je tvrtka KONČAR – Električna vozila, postiže brzinu od 120 km/h, a ima kapacitet od 167 sjedećih  i 175 stajaćih mjesta. Vozit će na relacijama Pula – Pazin – Pula i Pula – Buzet – Pula.

Inače, dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz serije 7023 je trodijelna dizel-električna niskopodna garnitura. Opremljen je sa četiri para dvokrilnih vrata sa svake strane i ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima.

Sjedala su, pojašnjavaju, izvedena kao dvosjedi, osim u dijelu prostora namijenjenog osobama sa smanjenom pokretljivošću u koji su ugrađena preklopna sjedala. Ima prostor za bicikle, a kompletan putnički prostor je pod videonadzorom. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu (WiFi). 

– HŽPP je s Končar – Električnim vozilima ugovorio nabavu još 7 dizel-električnih motornih vlakova koji će biti pušteni u promet tijekom 2025., a dio vlakova bit će pušten u promet u Istri, odnosno na relaciji Pula – Buzet – Pula, navode nam iz HŽ Putničkog prijevoza.

Također, u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. – 2026. HŽPP nabavlja dva baterijska vlaka (1 baterijski elektromotorni vlak i 1 baterijski motorni vlak) te šest stabilnih energetskih priključaka za punjenje pogonskih baterija koji će biti postavljeni u kolodvorima Split, Pula, Varaždin, Osijek, Virovitica i Bjelovar.

Ugovor je sklopljen u prosincu 2022., a predviđena isporuka je krajem 2024. godine. Uz to, u sklopu modernizacije i restrukturiranja željezničkog sustava sukladno Programu Vlade RH u planu je projekt nabave još 60 novih vlakova s pogonom na zelene tehnologije za neelektrificirane pruge (oko 62 posto pruga u RH je neelektrificirano).

Navedeni vlakovi planiraju se nabaviti do kraja 2030. godine, navode iz HŽ-a. (Istra24)

Doznajemo također da će vlak pokrivati osam najfrekventnijih linija u Istri s najvećim brojem putnika. Istarskom se željeznicom u najvećem broju koriste školarci. Međutim, zbog sanacije usjeka pruga na dionici državna granica – Buzet – Pula bit će zatvorena za promet između kolodvora Lupoglav i Pazin od 6. ožujka do 21. travnja, osim subotom, nedjeljom i blagdanom, od 8.20 do 13.20 sati. U periodu dok pruga bude zatvorena putnike će na relaciji Lupoglav – Pazin i obratno umjesto vlakova prevoziti autobusi. (Glas Istre)

Pročitajte još...