Novo ruho Vile Pilat podsjetnik je na razvoj Pazina krajem 19. stoljeća

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vila Pilat, bez sumnje jedna od najljepših pazinskih gradskih kuća, koja se nalazi na središnjem dijelu Šetališta pazinske gimnazije iza gradskog nogometnog stadiona ovih je dana dobila novo ruho – čime je poboljšan izgled, ne samo te kuće nego i cijelog šetališta.

Vlasnike, posebno Žarka Mikulića se treba pohvaliti kako su rekonstruirali originalni portun. Prvobitni vlasnik te vile bio je odvjetnik Ivan Pilat, a kuća s pripadajućim dvorištem je sadašnji oblik dobila krajem 19. stoljeća.

Podrobnije o vremenu nastanka i razvoja Pazina u smjeru prema željezničkom kolodvoru, u vrijeme izgradnje ove vile, pisala je Maja Zidarić Pilat u izvornom znanstvenom radu „Urbanistički razvoj Pazina od početka 16. do kraja 19. stoljeća“ objavljenog u 21. broju Vjesnika istarskog arhiva.
Zidarić Pilat kaže slijedeće: „Izgradnjom pruge i željezničke postaje, prema kraju stoljeća započelo je i probijanje ulica koje su povezale postaju s glavnim gradskim trgom. …Danas Šetalište Pazinske gimnazije u 19. stoljeću je nazivano Kolonadom sv. Petronile ili kasnije, Kolodvorskom ulicom. Ulica se protezala od sjevernog ruba trga do željezničke postaje, a ulogu šetnice preuzela je od stare uloge prilaznog puta od istoka ka gradu. Do kraja stoljeća šetnicu je činio drvored s jedne strane, dok se na drugoj strani nalazio vrti sv. Petronile s istoimenom crkvicom u sredini, koju su prema predaji, Pazinjani podigli tijekom 17. st. u znak zahvale za zaštitu od kuge.“

O samoj vili Pilat piše slijedeće: „Istočnije, u središnjem dijelu ulice, vidljiv je tlocrt vile odvjetnika Ivana Pilata, sagrađene na kraju 19. st., s pripadajućim dvorištem. Iako jednostavnog kvadratnog tlocrta, vanjski je izgled vile dominirao ulicom, a ona se svojim izgledom i danas ističe. Iako to nije visoka dvokatnica, kao što su to bile monumentalne vile Starog grada (Pazina, op.a.), ta se vila ističe romantičarskim detaljima pročelja, kao što su, primjerice, veliki polukružni prozori ili balustrada na prvom katu građevine. Nedaleko vile Pilat, početkom 20. St. sagrađena je i vila Šuran, kao i još nekoliko vila najbogatijih pazinskih obitelji s kraja 19. i početka 20. st.“

Korištene fotografije iz knjige “Pazin na starim razglednicama” Marije Ivetić.

Pročitajte još...