Oko sokolovo: dvije sudačke pogreške koje su usmjerile utakmicu u Senju

Facebook
Twitter
LinkedIn

Iza utakmice Nehaj – Pazinka odigrane ove subote u Senju nažalost vuku se repovi, pa je čak i poslovično suzdržani riječki stručnjak Elvis Brajković na klupi pazinskog kluba za portal Sportcom.hr  izjavio slijedeće: 

– Ne znam što bih rekao, žao mi je da je ovako završilo, ali volio bih da netko pogleda spornu situaciju i procjeni je li to bio kazneni udarac za Nehaj. Ne želim omalovažavati domaćina, niti tražim alibi za konačni rezultat, imali smo rezultatski minus, igrali smo otvoreno, uspjeli smo poravnati, utakmica je do sporne situacije bila više nego korektna.

Ne znam kako bih to rekao, a da nekog ne uvrijedim. Volio bih da se netko počne baviti ovakvim situacijama, da netko pregleda snimku i da nas pismeno izvjeste je li to bio kazneni udarac ili nije, odnosno da se takve situacije konačno počnu sankcionirati.

Malo smo se poigrali Oka sokolova, pogledali nekoliko puta u miru spornu situaciju u 86. minuti. Situacija se nalazi na snimci objavljenoj na You Tubeu – ovdje na 1:29:50 i zaista se vidi kako Lucijan Tomac udara u tetivu Andreu Zgrablića. Sudac Marko Tićak iz Rijeke, ne samo što sudi jedanaesterac, već daje Andrei Zgrabliću zbog prigovora i drugi žuti karton, ne uvažavajući što se dotični igrač držao za tetivu od udarca. Zaista, pomalo nelogična situacija.

Ako je zaista Zgrablić udario Tomca, kako je to vidio sudac, koji je očito zakasnio na ovu situaciju, ostaje nejasno kako to da se pazinski nogometaš drži za stražnji dio noge. Znači, radi se o sporoj sudačkoj reakciji i krivom čitanju igre, no greške se dešavaju na svim razinama, pa ih nije nemoguće očekivati na ovoj trećeligaškoj.

No, dok se ova greška može i svrstati u sporo sudačko kretanje i očitu ljudsku grešku, situacija koja se je desila kod očitog jedanaesterca za Pazinku nikako ne bi smjela biti dijelom nogometne igre. Ovu očiglednu sudačku pogrešku glavnog i pomoćnog suca možete pogledati ovdje na 24:20 minuti snimke. Naime, nakon jedne duge lopte Entonya Pavata prema Dominiku Žgombi, iako je bio udaljeniji domaći stoper Domagoj Prizmić loše gradi loptu i Žgomba ga pretrčava, a ovaj ga udarcem laktom u glavu grubo krši.

Idućih tridesetak sekundi Žgomba provodi u “gledanju zvijezda”, sudac dolazi do njega i očito je da je do kontakta došlo, ali Tićak i pomoćni sudac, smatraju, da parafraziramo pravo HRT-ovo Oko sokolovo Marija Strahonju, “da se ne radi o dovoljnom intenzitetu”. Ovdje se radi o očitoj grešci suca i nezaštićivanju igrača od grubih nasrtaja.

Greške i nepravde su dio života, sporta i nogometa, no suvremena tehnologija omogućuje napredak u svim poljima, pa neka i ove situacije posluže tome da se ovakve očite greške sve manje dešavaju i da zaista – zaštita igrača od ozljeda bude na prvom mjestu.

Pazinski nogometaši nastavljaju dalje ove subote kada igraju istarski derbi protiv Buja s početkom u  14 sati na domaćem terenu u Pazinu.

Pročitajte još...