OVCA U KUTIJI | Kako zagrliti ježa? Zagrljaj svakom treba!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Danas je na rasporedu treći dan festivala „Ovca u kutiji“.

Program Ovca na putu održava se u Trvižu, a osmišljen je kako bi se djeci izvan Pazina omogućilo sudjelovanje u programu festivala slikovnice te ih se potaknulo na sudjelovanje u kulturnim programima. Snježana Berak će za učenike 4. razreda područnih škola održati program Učimo znakbecedu.

Program je osmišljen kako bi se djeci ukazalo na osnove ponašanja sa gluhim i nagluhim osobama (Kako im pristupiti? Kako se ponašati u društvu takvih osoba? Što je važno znati? Kako komunicirati?) Djeca će u susretu naučiti dvoručnu znakovnu abecedu, zatim predstavljanje na HZJ i nekoliko osnovnih znakova potrebnih u prvoj komunikaciji.

Predviđeno je i usvajanje i znakovanje riječi koje se pojavljuju u priči, a sve to uz igru pogađanja, igru u parovima kao i samostalno stvaranje rečenica. Kao poticaj ovoj aktivnosti koristit će slikovnica Pitanja princa Alma autorice Ane Đokić Pongrašić.

U jutarnjim satima Irena Zelena predstavlja slikovnice – finaliste nagrade Ovca u kutiji. Svakog jutra, sve do petka, najmlađa publika može upoznati zanimljive naslove koji su ušli u uži izbor za nagradu Ovca u kutiji koja se dodjeljuje od 2005. godine.

Prijepodne rezervirano je za jedan od središnjih programa festivala – Okrugli stol na kojem se nastoji doći do odgovora vezanih uz slikovnice. Do sada su propitkivane teme poput onih Što je slikovnica, a što ilustrirana priča? Kako urediti slikovnicu?

Kakve su to problemske slikovnice? Ove godine postavljeno je pitanje Je li slikovnica za sve uzraste? Na okruglom stolu sudjeluju svi gosti, autori, ilustratori festivala, a pridružit će se i gđa. Maja Zrnčić ispred Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Slijede druženja s osnovnoškolcima, srednjoškolcima, predavanja koja će se održati u dvorištu osnovne škole, Pazinskom kolegij – Klasičnoj gimnaziji a u programima sudjeluju Zoran Maljković i Marko Jovanovac , autor i ilustrator slikovnice Kako je Fran dobio psa. Slikovnica Kako je Fran dobio psa dobila je 2021. nagradu dječjeg žirija.

Gošća festivala je autorica Sanja Lovrenčić koja je za slikovnicu Luda kuća dobila nagradu stručnog žirija. Sanja Lovrenčić napisala je tekst, a Vendi Vernić ilustrirala ovu iznimno zanimljivu slikovnicu.

Tijekom popodneva dolaze gosti iz Slovenije. Jana Bauer je napisala tekst, a Peter Škerl je ilustrirao slikovnicu Kako zagrliti Ježa? Pridružite se na programu na glavnom gradskom trgu i saznajte kako sigurno zagrliti ježa jer zagrljaj svakom treba.

Popodnevni sati rezervirani su za već tradicionalni program Gradonačelnica čita! Festival, uz Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, podržava Grad Pazin te zadnjih nekoliko godina gradonačelnik/ica aktivno sudjeluje u programu.

U večernjim satima, točnije u 18:30 sati u Gradskoj knjižnici Pazin bit će održano predavanje naslova Slikovnica, što s njom? Odgovore na pitanja Kako urediti knjigu, slikovnicu? S kojim slikovnicama početi? Što posuditi? Kako kritički prosudit? I druga nastojat će dati Dubravka Zima, Anda Bukvić Pažin i Zoran Maljković.

Treći festivalski dan završava OFF programom u RocKastelu u 20 sati. Izložba Dom bez granica može se razgledati u Likovnoj galeriji od 9:30 do 12 i od 17 do 19 sati. Tijekom trajanja cijelog festivala slikovnice se mogu pogledati u izlozima pazinskih dućana ili u kućici na trgu.

Pročitajte još...