Ovog četvrtka 12. ‘Sajam pazinske knjige’ u holu Spomen doma

Facebook
Twitter
LinkedIn

Tradicionalni Sajam pazinske knjige ove se godine organizira u četvrtak, 10. studenog 2022. u holu Spomen doma s početkom u 10:30 sati. I ovo, 12. izdanje za cilj ima pobliže upoznati građane i građanke Pazina te sve zainteresirane posjetitelje sa književnom produkcijom pazinskih izdavača, ali i s pazinskim autorima, kojih se broj iz godine u godinu povećava.

Također, želja organizatora, Grada Pazina i pazinskih izdavača je da ova manifestacija kod svih uzrasta potakne svijest o važnosti čitanja i prisutnosti knjige, odnosno štiva najrazličitijih sadržaja.

Program sajma je stoga raznovrstan i prilagođen različitim uzrastima i žanrovima. Uključeni su naši sugrađani i sugrađanke, djeca, obrazovne ustanove u Gradu Pazinu i udruge, a posjetitelji i posjetiteljice dat će dodanu vrijednost u zajedničkoj akciji da knjizi damo važnost koju zaslužuje i time razvijamo vlastitu kulturu.

Zanimljiv će svakako biti Književni kružok s pazinskim piscima, u sklopu kojeg će biti predstavljeni pazinski autori Dragan Gortan, Elena Brajković, Jana Prević Finderle i Nikolina Sirotić. Predstavit će se i rad  Književnog kluba (CMA Alarm Pazin).

Na sajmu će također biti predstavljen još jedan projekt digitalizacije građe Gradske knjižnice Pazin, odnosno  proširen i dopunjen program Knjiga u ruku, put pod noge i programa Put – digitalizacija djela Tugomila Ujčića.

Zanimljivo će biti slušati i o projektu koji ide u korak s vremenom. Radi se o projektu izdanja digitaliziranih Zbornika Pazinskog memorijala, kojeg je realizirala Katedra čakavskog sabora za povijest istre Pazin u suradnji s Istarskim povijesnim društvom.

Posebnost ovogodišnjeg sajma je,  pak, hvale vrijedna obljetnica koja zaslužuje naklon. Izdavač Josip Turčinović d.o.o. ove je godine izdao jubilarno,  pedeseto izdanje Istarske Danice, koja je pokrenuta 1972. godine zaslugom profesora i svećenika Antuna Heka. Stoga će na sajmu biti upriličena prigodna izložba svih 50 dosadašnjih izdanja.

Mjenjačnica knjiga! Osim predstavljanja izdavača i autora, na sajmu će biti osiguran prostor za knjige koje je Grad ponudio građanima i građankama na poklon, kao i prostor na kojem građani i građanke mogu ponuditi na razmjenu svoje starije pročitane knjige i one koje još čekaju da ih netko pročita.

Izdavači sudionici Sajma: Čakavski sabor, Državni arhiv u Pazinu, Etnografski muzej Istre – Museo etnografico dell’Istria, Grad Pazin, Gradska knjižnica Pazin, Josip Turčinović d.o.o., Katedra čakavskog sabora za povijest Istre, Matica hrvatska, Ogranak Pazin, Muzej grada Pazina i Pučko otvoreno učilište u Pazinu.

Pročitajte još...