Pazinska gradonačelnica nedavno sudjelovala na obilježavanju 25. obljetnice rada Gonga

Facebook
Twitter
LinkedIn

Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić nedavno je sudjelovala na obilježavanju 25. obljetnice rada Gonga. Na čelu ove jedne od najpoznatijih hrvatskih udruga provela je na raznim funkcijama od 1997. do 2009., a kao stručna savjetnica do 2015. godine, u turbulentno političko vrijeme jakih pritisaka na udruge koje nisu podilazile tadašnjoj vlasti.

Na Međunarodni dan demokracije, 15. rujna, Gong je povodom svog rođendana organizirao panel rasprave s osobama koje su obilježile rad organizacije i osoba s kojima smo rado surađivale posljednjih 25 godina u prostoru Uranije. Na panelima su govorile Suzana Jašić, Berto Šalaj, Sandra Pernar, Dragan Zelić, Sara Lalić, Dario Čepo, Enes Ćerimagić, Igor Vidačak, Oriana Ivković Novokmet i Dražen Hoffmann.

Gong se u proteklih 25 godina mijenjao, ali nikad nije odstupio od promicanja liberalne demokracije u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji.

Ističući osnivanje Gonga 1997. godine kao inicijative „Građani organizirano nadgledaju glasanje“, govornice su se prisjetile okolnosti tog doba.

”Bio je HDZ s jedne strane, a s druge strane – svi ostali. Sve opozicijske stranke su međusobno surađivale kao i organizacije civilnog društva i sindikati. Bili su blokovi, a vladao je diskurs da su sve organizacije civilnog društva ‘soroševi plaćenici’, ‘crveni, žuti i zeleni vragovi’”, kazala je prva čelnica Gonga i sadašnja gradonačelnica Pazina Suzana Jašić.

Tijekom prošlih 25 godina, Gong je širio svoje ključne aktivnosti na teme antikorupcije, građanske participacije, odgoja i obrazovanja, neovisnog i kvalitetnog novinarstva te razvoja demokratske političke kulture i demokratskih institucija.

“Iako je Gong inicijalno utemeljen s ciljem promatranja izbora, kasnije se organizacija počela baviti izbornim zakonodavstvom, referendumom i drugim institucijama koje su važne za suvremenu demokraciju”, istaknuo je Berto Šalaj, predsjednik Vijeća Gonga i profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Istaknuo je da, premda su se Gongove aktivnosti mijenjale kroz godine, one su oduvijek bile posvećene posvećen borbi za očuvanje i razvoj liberalne demokracije, pred organizacijom i dalje predstoji borba za bolje, pravednije, ravnopravnije i demokratičnije društvo, kao i borbu protiv korupcije te za jaču participaciju građana u političkim procesima.

Govornice su također gledale naprijed, prema budućnosti organizacije.

“Pred nama je puno posla u popravljanju demokracije, pri čemu su izborne jedinice vrlo važna tema s obzirom na izbore koji nas čekaju u naredne dvije godine. Ne poprave li se, dočekat ćemo i nove parlamentarne izbore kao neustavne”, kazala je izvršna direktorica Oriana Ivković Novokmet i naglasila nastavak borbe protiv korupcije, koja je i dalje jedan od vodećih problema ove države.

“Nastavljamo se baviti borbom protiv korupcije, inzistirati na otvorenijem radu Ustavnog suda, transparentnijem pravosuđu, i uklanjanju barikada na Markovom trgu”, najavila je.

Unatoč tome, govornice su bile svjesne važnosti uključivanja građanki u zagovaračke aktivnosti i zajedničku borbu za bolju demokraciju.

“Bez obzira na sve naše strateške ciljeve, čini mi se, ako ne radimo više na građanskoj participaciji, da će sva naša rješenja i preporuke ostati vidljivi samo malom krugu ljudi koji nas prate i zainteresiranoj stručnoj javnosti”, kazala je Ivković Novokmet, a s njom su se svi složili, pogotovo Lalić iz CMS-a i Ćerimagić iz Zelena akcije koji veliki potencijal vide i u izgradnji koalicija unutar civilnog sektora.

Dio teksta i fotografije prenesene uz dopuštenje s www.gong.hr

Pročitajte još...