Pazinski branitelji evocirali uspomene na ratne ličke dane

Facebook
Twitter
LinkedIn

U povodu Dana Hrvatskog sabora i sjećanja na dan kada je Sabor Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. godine, donio jednoglasnu Odluku o raskidu svih državno pravnih veza RH sa bivšom državom SFRJ, pripadnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine posjetili su nekadašnju ličku bojišnicu.

Pedesetak članova braniteljske Udruge, bivših pripadnika 154. brigade HV-a (kasnije preimenovane u 154. domobransku pukovniju), krenulo je iz Pazina 8. listopada preko Senja i Vratnika za Otočac gdje je upriličen kratki podsjetnik na prvu polovinu 1994. godine kada su dijelovi ove postrojbe provodili aktivnu obranu šireg područja grada Otočca na zahtjevnoj crti od Drenovog klanca preko Zorišnjaka, Starog sela, Runjevice i Špilnika pa sve do Sinca. Ovom prigodom  delegacija u sastavu Tanja Ivić, Livio Lanča i Renato Kalac iz ratnog zapovjedništva 154. br HV-a, odnosno pukovnije, položila je cvijeće i upalila svijeće  na mjestu pogibije hrvatskog branitelja, Pazinca Kristijana Ladavca koji je zajedno sa svojim suborcima Nebojšom Đikićem, Zlatkom Filićem i Brunom Prpićem, poginuo 13. studenog 1991. u Drenovom Klancu kao pripadnik A bojne 111. brigade ZNG-a.

Put je potom nastavljen prema Perušiću uz kratak podsjetnik na događanja važna za 154. br HV-a tijekom 1992.; 1994. i 1995. godine.  Postrojba je tada boravila na širem području Perušića, najprije kao operativna pričuva Operativne grupe Lika, da bi ubrzo preuzela obrambene položaje na širem području Perušićke kose počevši od željezničke postaje Sinac preko Ramljana, Dumana, Markovića, Obućina, Pocrnića pa sve do Alivojvodića.  Polazeći prema Gospiću put je vodio uz Lički Osik gdje su evocirana sjećanja na vrijeme provedeno na ovom, iznimno zahtjevnom i opasnom dijelu bojišnice na kojem su dijelovi 154. brigade HV-a boravili 1993. godine.

Sudionici posjeta u  Gospiću  su se susreli s veteranima Kluba branitelja 119. brigade HV-a iz Pule, Labina i Rovinja te zajedno, u nazočnosti župana Ličko-senjske županije gospodina Ernesta Petrya, predstavnika Grada Gospića na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Kristinom Prša i predsjednicom Gradskog vijeća Ana-Marijom Zdunić, te članova Kluba branitelja 118. brigade ZNG-HV-a i Udruga ratnih veterana 9.  gardijske brigade Vukovi, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, pred središnjim spomenikom hrvatskim braniteljima, odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i stradalima za slobodu Domovine.

Riječi molitve predvodio je o. Domagoj Jelača župnik Sv. Jakova u Bilaju i Sv. Petra i Pavla u Ličkom Ribniku. Vijenac UHBDR Pazinštine položila je delegacija u sastavu Dragan Družeta, zamjenik gradonačelnice Grada Pazina, ujedno hrvatski branitelj i pripadnik 154. br HV-a, Alenka Glavinić dočasnica, te Valter Sirotić i Anton Rajko  ratni zapovjednici u sastavu postrojbi Pazinske bojne.

Nakon kratkog predaha i okrijepe posjetili su Memorijalni centar “Nikola Tesla“ u Smiljanu. Povratak u Pazin vodio je  preko Kosinja i Kosinj mosta, Studenaca i Krša, mjesta prvih susreta s Ličkom bojišnicom, rasporeda Zapovjednih mjesta i razmještaja snaga.

Renato Kalac, ratni načelnik stožera 154. br. HV-a, član Upravnog odbora UHBDR-a Pazinštine i vođa puta rezimirao je posjet bivšoj ličkoj bojišnici ovim riječima: “Premda se dojmovi sudionika ovog pohoda još uvijek nisu u potpunosti slegli možemo izraziti zadovoljstvo činjenicom da smo nakon dužeg vremena uspjeli posjetiti prostore u kojima nam je tijekom Domovinskog rata bio drugi dom, prisjetiti se tih teških dana ponosa i slave i što je najvažnije odati dužno poštovanje našim suborcima koji su svoje živote utkali u temelje samostane i suverene Republike Hrvatske.“

 

Pročitajte još...